Zdrowe nawyki w kuchni

Nie trzeba przechodzić na restrykcyjna dietę ani ograniczać ilości spożywanego jedzenia, żeby zacząć jeść zdrowiej. Należy zrezygnować tylko z niektórych produktów albo zastąpić je odpowiednimi zamiennikami. Wrogiem zdrowego odżywiania numer jeden jest tłuszcz. Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, by wszystko Smażyna dość głębokim tłuszczu, najlepiej jeżeli jeszcze ta rzecz jest w panierce. Niestety jednak panierka działa jak gąbka i wciąga tłuszcz, który potem zjadamy. Lepiej więc pozbyć się panierki, a smażyć a małej ilości oliwy z oliwek albo innego zdrowego tłuszczu, np. oleju lnianego. Zmniejszymy też ilość niezdrowego tłuszczu w naszej diecie, jeśli przygotowując mięso odetniemy wszelkie widoczne kawałki tłuszczu. Do każdego posiłku przygotujmy też dużą ilość warzyw, surowych lub gotowanych na parze. Na deser odpowiednie będą owoce sezonowe, które nie tylko są smaczne, ale zapewniają organizmowi dawkę witamin. Nie chodzi o to, by całkowicie zrezygnować ze słodyczy, ale żeby zmniejszyć ich ilość.

Comments are closed.

Luty 2019
P W Ś C P S N
« Lis    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  
  • Czy warto kupować płytki w internecie?

    Czy warto kupować płytki w internecie?

    Najpopularniejszym materiałem, do wykończenia ścian i podłóg w takich pomieszczeniach jak kuchnia czy łazienki są płytki ceramiczne. Jeśli zaś chodzi o zakup tych materiałów to mamy dwie możliwości. Możemy je nabyć w tradycyjnym sklepie z artykułami budowlanymi. Możemy również zamawiać w internecie poprzez sklep internetowy płytki. Zwłaszcza ta druga … »
  • Naleśniki znane i nieznane

    Naleśniki znane i nieznane

    Naleśnik to jedno z tych dań, które możemy przygotować na wiele różnych sposobów, którym nie ma końca. Nic dziwnego, sam naleśnik nie ma mocnego smaku, a jego charakter zależy właściwie jedynie od tego, co zdecydujemy się do niego dodać. Ciasto na naleśniki składa się mąki, jajka lub jajek, odrobiny … »
  • Kuchnia regionu Abruzji i Molise

    Kuchnia regionu Abruzji i Molise

    Kuchnia włoska jest wypadkową smaków i produktów charakterystycznych dla poszczególnych regionów. W regionie Abruzji i Molise ze względu na odpowiednie ukształtowanie geograficzne – idealne do hodowli zwierząt, ale mniej przyjazne uprawie roślin, do głównych produktów spożywczych należą mięso jagnięce oraz sery. Zarówno jagnięcina jak i sery często są dostępne … »