Zdrowe nawyki w kuchni

Nie trzeba przechodzić na restrykcyjna dietę ani ograniczać ilości spożywanego jedzenia, żeby zacząć jeść zdrowiej. Należy zrezygnować tylko z niektórych produktów albo zastąpić je odpowiednimi zamiennikami. Wrogiem zdrowego odżywiania numer jeden jest tłuszcz. Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, by wszystko Smażyna dość głębokim tłuszczu, najlepiej jeżeli jeszcze ta rzecz jest w panierce. Niestety jednak panierka działa jak gąbka i wciąga tłuszcz, który potem zjadamy. Lepiej więc pozbyć się panierki, a smażyć a małej ilości oliwy z oliwek albo innego zdrowego tłuszczu, np. oleju lnianego. Zmniejszymy też ilość niezdrowego tłuszczu w naszej diecie, jeśli przygotowując mięso odetniemy wszelkie widoczne kawałki tłuszczu. Do każdego posiłku przygotujmy też dużą ilość warzyw, surowych lub gotowanych na parze. Na deser odpowiednie będą owoce sezonowe, które nie tylko są smaczne, ale zapewniają organizmowi dawkę witamin. Nie chodzi o to, by całkowicie zrezygnować ze słodyczy, ale żeby zmniejszyć ich ilość.

Comments are closed.

Sierpień 2018
P W Ś C P S N
« Lip    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
  • Przygotowanie do użytku siodełka rowerowego damskiego

    Przygotowanie do użytku siodełka rowerowego damskiego

    Każde siodełko rowerowe musi być odpowiednio przygotowane do użytku, aby mogło spełniać wszystkie przewidziane dla niego funkcje. W przeciwnym razie będzie ono sprawiało jakieś problemy, a nawet stanowiło zagrożenie dla osób wsiadających na rower. Dlatego wszystkie dobrej jakości siodełka rowerowe są zawsze skrupulatnie sprawdzane zanim trafią do sprzedaży. Również … »
  • O Kuchni japońskiej

    O Kuchni japońskiej

    Kuchnia japońska to przede wszystkim masa dań opartych na rybach, ale i nie tylko, Kuchnia japońska nie ogranicza się bowiem wyłącznie do owoców morza i wodorostów, co wielu z nas zna z sushibarów. Popularne są dania na bazie soji, na przykład zupa miso, a także wiele dań z pszenicznego … »
  • Rzymski garnek

    Rzymski garnek

    Garnki rzymskie do naczynia, w których gotowali starożytni Rzymianie. Ostatnio powracają do łask, ponieważ można przygotować w nich jedzenie bez użycia tłuszczu. Na dodatek, dzięki długiemu duszeniu potrawy zachowują naturalny smak, dlatego nie musimy używać soli przy ich przygotowywaniu. Jego użycie jest bardzo proste. Garnek rzymski jest tworzony z … »