Występowanie zatoru serca

Wszelkie choroby serca występujące u osób w różnym wieku wywołują u nich strach i obawy o swoją przyszłość. Zwłaszcza osoby, które nie znają się ani trochę na medycynie panicznie boją się chorób serca. Wprawdzie lekarze przekonują, że nie wszystkie choroby serca są bardzo poważne i z niektórymi z nich można żyć przez wiele lat bez odczuwania większych dolegliwości, jednak niektóre osoby muszą przekonać się, że posiadana przez nie choroba serca nie uległa przez lata żadnemu zaostrzeniu, aby mogły uwierzyć lekarzom co do postawionej przez nich diagnozy.

Wobec tego lekarze muszą stale rozmawiać z pacjentem diagnozowanym z powodu choroby serca i zapewniać go o tym, że prowadzone u niego leczenie postępuje w dobrym kierunku. Niemniej jednak należy przyznać, że w pełni uzasadnione są obawy pacjentów przed zatorem serca.

Zator serca zwykle powstaje u tych osób, u których przez jakiś czas rozwijała się choroba żylna i jakaś niewydolność układu krążeniowego. Niemniej jednak zator serca (https://www.zakrzepica24.pl/o-zakrzepicy/rodzaje-zakrzepicy) może być także zupełnym zaskoczeniem zarówno dla pacjenta, jak i dla samych lekarzy, a wówczas zapobieganie skutkom wystąpienia takiego zatoru u pacjenta może być bardzo trudne. Wobec tego lekarze starają się wykonywać różnego rodzaju badania krwi i innego badania u osób znajdujących się w grupie ryzyka wystąpienia u nich zatoru serca. Tylko wówczas będzie można mieć większą pewność, a przynajmniej nadzieję, że nie dojdzie u nich do zatoru serca. Dlatego osoby posiadające np. widoczne żyły na nogach mogą znaleźć się w dobrej sytuacji, jeżeli chodzi o leczenie zatoru serca.

Comments are closed.

Czerwiec 2018
P W Ś C P S N
« Maj    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
  • Cukier czy miód,  co lepsze w kuchni?

    Cukier czy miód, co lepsze w kuchni?

    Jeśli przywykliśmy do słodzenia herbaty, z pewnością niełatwo będzie zerwać z tym niekorzystnym przyzwyczajeniem. Lekarze i dietetycy ostrzegają, aby w miarę możliwości ograniczyć spożywanie „białej trucizny”. W trosce o swoje zdrowie nieraz decydujemy się zastąpić cukier miodem. Z pewnością miód jest znacznie cenniejszy od cukru, choćby dlatego, że działa … »
  • Naczynie żaroodporne – sekret dobrze przygotowanego mięsa

    Naczynie żaroodporne – sekret dobrze przygotowanego mięsa

    Na wyposażeniu każdej kuchni powinno się znaleźć naczynie żaroodporne. Pozwala ono na przygotowanie nawet najdelikatniejszego mięsa sprawiając, że nigdy się nie przypali oraz pozostanie miękkie. Wystarczy, że kawałek mięsa umyjemy pod zimna odą i odetniemy wszystkie zbędne elementy. Możemy dolać troszkę oliwy, żeby było jeszcze smaczniejsze oraz posypać kawałek … »
  • Jak przygotować omlet po francusku?

    Jak przygotować omlet po francusku?

    Sekretem do przygotowania idealnego omleta francuskiego jest – obawiam się – wprawa, wprawa, i jeszcze raz w prawa. Przygotowania zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek. Następnie ubijamy białka na pianę z odrobiną soli, kiedy piana jest sztywna mieszamy ją bardzo delikatnie z żółtkami i odrobina mąki. Na rozgrzane, ale … »