Włoskie sery

Kuchnia Italii nie mogłaby funkcjonować bez sera, jednak na rynku polskim nie wszystkie rodzaje są łatwo dostępne. Warto więc wiedzieć jak smakuje, który ser i czym ewentualnie można go zastąpić. Bel Paese to łagodny ser żółty o kremowej konsystencji, który nadaje się do gotowania. Dolcelatte to dosłownie słodkie mleko i tym można go zastąpić podczas przygotowywania potraw. Gorgonzolę łatwo rozpoznać po niebieskich żyłkach. Jego smak może być ostry i łagodny. Może służyć jako przekąska lub być wykorzystany do spaghetti. Fontina to ser o orzechowym posmaku, który jest wytwarzany tylko z niepasteryzowanego mleka krów pasących się na górskich pastwiskach Val d`Aosta. Mozzarellę początkowo wytwarzano z mleka bawolego, dzisiaj zazwyczaj wykorzystuje się zwykłe mleko krowie. Mozzarella produkowana jest obecnie na terenie całych Włoch, ale uważa się, że najlepsza pochodzi z okolic Neapolu. Jest niezastąpiona jako dodatek do sałatek, ale służy także do zapiekania i smażenia. Parmezan to drugi bardzo dobrze znany włoski ser. Dojrzewa od dwóch do siedmiu lat i może być produkowany tylko w jednym regionie Włoch.

Comments are closed.

Grudzień 2017
P W Ś C P S N
« Sie    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Naczynie żaroodporne – sekret dobrze przygotowanego mięsa

    Naczynie żaroodporne – sekret dobrze przygotowanego mięsa

    Na wyposażeniu każdej kuchni powinno się znaleźć naczynie żaroodporne. Pozwala ono na przygotowanie nawet najdelikatniejszego mięsa sprawiając, że nigdy się nie przypali oraz pozostanie miękkie. Wystarczy, że kawałek mięsa umyjemy pod zimna odą i odetniemy wszystkie zbędne elementy. Możemy dolać troszkę oliwy, żeby było jeszcze smaczniejsze oraz posypać kawałek … »
  • Zdrowe nawyki w kuchni

    Zdrowe nawyki w kuchni

    Nie trzeba przechodzić na restrykcyjna dietę ani ograniczać ilości spożywanego jedzenia, żeby zacząć jeść zdrowiej. Należy zrezygnować tylko z niektórych produktów albo zastąpić je odpowiednimi zamiennikami. Wrogiem zdrowego odżywiania numer jeden jest tłuszcz. Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, by wszystko Smażyna dość głębokim tłuszczu, najlepiej jeżeli jeszcze ta rzecz jest … »
  • Kim jest Jamie Olivier?

    Kim jest Jamie Olivier?

    Jamie Olivier to brytyjski kucharz oraz autor książek i programów kulinarnych. Urodził się w 1975 roku w Essex w Anglii. Sztuki kulinarnej uczył się między innymi we Francji. Jamie Olivier wyznaczył sobie za cel wykształcenie zdrowych nawyków żywieniowych i wprowadzenie ich do szkół. Jest on bowiem fanem kuchni ekologicznej … »