Włoskie sery

Kuchnia Italii nie mogłaby funkcjonować bez sera, jednak na rynku polskim nie wszystkie rodzaje są łatwo dostępne. Warto więc wiedzieć jak smakuje, który ser i czym ewentualnie można go zastąpić. Bel Paese to łagodny ser żółty o kremowej konsystencji, który nadaje się do gotowania. Dolcelatte to dosłownie słodkie mleko i tym można go zastąpić podczas przygotowywania potraw. Gorgonzolę łatwo rozpoznać po niebieskich żyłkach. Jego smak może być ostry i łagodny. Może służyć jako przekąska lub być wykorzystany do spaghetti. Fontina to ser o orzechowym posmaku, który jest wytwarzany tylko z niepasteryzowanego mleka krów pasących się na górskich pastwiskach Val d`Aosta. Mozzarellę początkowo wytwarzano z mleka bawolego, dzisiaj zazwyczaj wykorzystuje się zwykłe mleko krowie. Mozzarella produkowana jest obecnie na terenie całych Włoch, ale uważa się, że najlepsza pochodzi z okolic Neapolu. Jest niezastąpiona jako dodatek do sałatek, ale służy także do zapiekania i smażenia. Parmezan to drugi bardzo dobrze znany włoski ser. Dojrzewa od dwóch do siedmiu lat i może być produkowany tylko w jednym regionie Włoch.

Comments are closed.

Czerwiec 2018
P W Ś C P S N
« Maj    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
  • Rybka w każdej postaci

    Rybka w każdej postaci

    Lato jest sezonem w którym ludzie zaczynają spożywać ryby. Najczęściej robią to podczas wakacji, gdy przebywają w kurortach nadmorskich, lub w okolicy jezior, rzek. W takich regionach można liczyć na świeżą rybkę w różnej postaci. Bardzo popularne są ryby smażone, jak również te z grilla. Z ryby można także … »
  • Naleśniki znane i nieznane

    Naleśniki znane i nieznane

    Naleśnik to jedno z tych dań, które możemy przygotować na wiele różnych sposobów, którym nie ma końca. Nic dziwnego, sam naleśnik nie ma mocnego smaku, a jego charakter zależy właściwie jedynie od tego, co zdecydujemy się do niego dodać. Ciasto na naleśniki składa się mąki, jajka lub jajek, odrobiny … »
  • Cukier czy miód,  co lepsze w kuchni?

    Cukier czy miód, co lepsze w kuchni?

    Jeśli przywykliśmy do słodzenia herbaty, z pewnością niełatwo będzie zerwać z tym niekorzystnym przyzwyczajeniem. Lekarze i dietetycy ostrzegają, aby w miarę możliwości ograniczyć spożywanie „białej trucizny”. W trosce o swoje zdrowie nieraz decydujemy się zastąpić cukier miodem. Z pewnością miód jest znacznie cenniejszy od cukru, choćby dlatego, że działa … »