Włoskie sery

Kuchnia Italii nie mogłaby funkcjonować bez sera, jednak na rynku polskim nie wszystkie rodzaje są łatwo dostępne. Warto więc wiedzieć jak smakuje, który ser i czym ewentualnie można go zastąpić. Bel Paese to łagodny ser żółty o kremowej konsystencji, który nadaje się do gotowania. Dolcelatte to dosłownie słodkie mleko i tym można go zastąpić podczas przygotowywania potraw. Gorgonzolę łatwo rozpoznać po niebieskich żyłkach. Jego smak może być ostry i łagodny. Może służyć jako przekąska lub być wykorzystany do spaghetti. Fontina to ser o orzechowym posmaku, który jest wytwarzany tylko z niepasteryzowanego mleka krów pasących się na górskich pastwiskach Val d`Aosta. Mozzarellę początkowo wytwarzano z mleka bawolego, dzisiaj zazwyczaj wykorzystuje się zwykłe mleko krowie. Mozzarella produkowana jest obecnie na terenie całych Włoch, ale uważa się, że najlepsza pochodzi z okolic Neapolu. Jest niezastąpiona jako dodatek do sałatek, ale służy także do zapiekania i smażenia. Parmezan to drugi bardzo dobrze znany włoski ser. Dojrzewa od dwóch do siedmiu lat i może być produkowany tylko w jednym regionie Włoch.

Comments are closed.

Kwiecień 2018
P W Ś C P S N
« Lut    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
  • Kuchnia regionu Abruzji i Molise

    Kuchnia regionu Abruzji i Molise

    Kuchnia włoska jest wypadkową smaków i produktów charakterystycznych dla poszczególnych regionów. W regionie Abruzji i Molise ze względu na odpowiednie ukształtowanie geograficzne – idealne do hodowli zwierząt, ale mniej przyjazne uprawie roślin, do głównych produktów spożywczych należą mięso jagnięce oraz sery. Zarówno jagnięcina jak i sery często są dostępne … »
  • O historii szampana

    O historii szampana

    Szampan to białe wino musujące produkowane we francuskiej Szampanii, stąd pochodzi jego nazwa i wino o nazwie szampan jest właśnie zarezerowane wyłącznie dla win pochodzących z tego regionu. Szampan powstaje dzięki dwutlenkowi węgla, który wytwarza się w winie w sposób całkowicie naturalny. Inne wina, które pordukowane sa w ten … »
  • Alergiczny nieżyt nosa to choroba

    Alergiczny nieżyt nosa to choroba

    Zapadając na jakąkolwiek chorobę mamy przed sobą widmo przyjmowania wielu różnych i skomplikowanych leków. Czasami, gdy leczenie pójdzie źle, będziemy zmuszeni do długotrwałej hospitalizacji. Jeśli boimy się tego, trzeba dbać o siebie każdego dnia i nie dopuścić do jakiegokolwiek zaniedbania z naszej strony. »