Smażenie potraw – jak najlepiej to wykonać!

Kuchenne rewolucjePolacy gustują w smażonych potrawach. Polska kuchnia nieraz wymaga dodania sporej porcji oleju czy masła. Niestety, od dawna wiadomo, że potrawy smażone to zdecydowanie najmniej zdrowe dania. Dietetycy ostrzegają przed ociekającymi tłuszczem kotletami, jednak mało kto bierze sobie ich rady do serca. Nie chodzi tu nawet o samą kaloryczność obiadu, choć trzeba przyznać, że wartość energetyczna posiłku smażonego jest nawet kilkakrotnie wyższa, niż gotowanego czy duszonego.

Nie zapominajmy o tym, że jeden gram tłuszczu to całe 9 kalorii. W dodatku jedząc smażone potrawy, podrażniamy nasz żołądek, a także inne narządy takie jak jelita lub trzustkę, która musi pracować dużo ciężej, aby strawić spożyty przez nas posiłek. Szkodzimy naszemu organizmowi już w momencie, kiedy wlewamy olej na patelnię. Moment ten jest początkiem reakcji chemicznej, która prowadzi do wytworzenia wielu szkodliwych substancji. Co więcej, jeśli tłuszcz, którego używamy, posiada jakieś walory zdrowotne, to są one niszczone podczas smażenia. A zatem pewne jest jedno: na smażonych potrawach nasz organizm nie skorzysta, a raczej ucierpi.

Na panierowany kotlet i inne tłuste dania powinniśmy sobie pozwalać jedynie od święta. Panierki są szczególnie szkodliwe, ponieważ na patelni również biorą udział w reakcji chemicznej, na skutek której powstaje specyficzna substancja o ciemnobrązowym kolorycie. Soki trawiennie sobie z nią nie poradzą, gdyż jest wyjątkowo odporna na ich działanie. Po zjedzeniu takiej potrawy należy liczyć się z bólem brzucha lub niestrawnością. Jeśli mimo wszystko nie chcemy rezygnować ze smażenia, powinniśmy starać się ograniczyć jego czas do minimum. Im krócej dana potrawa będzie na patelni, tym mniej szkodliwych substancji powstanie podczas zachodzących reakcji chemicznych. Aby uniknąć szybkiego wnikania oleju do smażonej potrawy, należy zaczekać, aż będzie on wystarczająco gorący. Ale i tutaj należy zachować ostrożność: jeśli będziemy czekać zbyt długo, olej zacznie dymić, co zwiększy szanse na wytworzenie się toksycznych związków chemicznych.ijek.

Comments are closed.

Sklep Unitrailer oferuje osie do przyczepek samochodowych
Kwiecień 2018
P W Ś C P S N
« Lut    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
  • Naczynie żaroodporne – sekret dobrze przygotowanego mięsa

    Naczynie żaroodporne – sekret dobrze przygotowanego mięsa

    Na wyposażeniu każdej kuchni powinno się znaleźć naczynie żaroodporne. Pozwala ono na przygotowanie nawet najdelikatniejszego mięsa sprawiając, że nigdy się nie przypali oraz pozostanie miękkie. Wystarczy, że kawałek mięsa umyjemy pod zimna odą i odetniemy wszystkie zbędne elementy. Możemy dolać troszkę oliwy, żeby było jeszcze smaczniejsze oraz posypać kawałek … »
  • Co to są żylaki nóg i jak je leczyć?

    Co to są żylaki nóg i jak je leczyć?

    Żylaki kończyn dolnych są uciążliwą dolegliwością, która dotyczy coraz większej ilości osób. Ich powstawaniu sprzyja długotrwałe przebywanie w jednej pozycji – siedzącej lub stojącej – brak ruchu, palenie, a także nadwaga i otyłość. Na wystąpienie żylaków nóg szczególnie narażone są kobiety – płeć jest kolejnym czynnikiem ryzyka, a ponadto … »
  • Kuchnia regionu Abruzji i Molise

    Kuchnia regionu Abruzji i Molise

    Kuchnia włoska jest wypadkową smaków i produktów charakterystycznych dla poszczególnych regionów. W regionie Abruzji i Molise ze względu na odpowiednie ukształtowanie geograficzne – idealne do hodowli zwierząt, ale mniej przyjazne uprawie roślin, do głównych produktów spożywczych należą mięso jagnięce oraz sery. Zarówno jagnięcina jak i sery często są dostępne … »