Smażenie potraw – jak najlepiej to wykonać!

Kuchenne rewolucjePolacy gustują w smażonych potrawach. Polska kuchnia nieraz wymaga dodania sporej porcji oleju czy masła. Niestety, od dawna wiadomo, że potrawy smażone to zdecydowanie najmniej zdrowe dania. Dietetycy ostrzegają przed ociekającymi tłuszczem kotletami, jednak mało kto bierze sobie ich rady do serca. Nie chodzi tu nawet o samą kaloryczność obiadu, choć trzeba przyznać, że wartość energetyczna posiłku smażonego jest nawet kilkakrotnie wyższa, niż gotowanego czy duszonego.

Nie zapominajmy o tym, że jeden gram tłuszczu to całe 9 kalorii. W dodatku jedząc smażone potrawy, podrażniamy nasz żołądek, a także inne narządy takie jak jelita lub trzustkę, która musi pracować dużo ciężej, aby strawić spożyty przez nas posiłek. Szkodzimy naszemu organizmowi już w momencie, kiedy wlewamy olej na patelnię. Moment ten jest początkiem reakcji chemicznej, która prowadzi do wytworzenia wielu szkodliwych substancji. Co więcej, jeśli tłuszcz, którego używamy, posiada jakieś walory zdrowotne, to są one niszczone podczas smażenia. A zatem pewne jest jedno: na smażonych potrawach nasz organizm nie skorzysta, a raczej ucierpi.

Na panierowany kotlet i inne tłuste dania powinniśmy sobie pozwalać jedynie od święta. Panierki są szczególnie szkodliwe, ponieważ na patelni również biorą udział w reakcji chemicznej, na skutek której powstaje specyficzna substancja o ciemnobrązowym kolorycie. Soki trawiennie sobie z nią nie poradzą, gdyż jest wyjątkowo odporna na ich działanie. Po zjedzeniu takiej potrawy należy liczyć się z bólem brzucha lub niestrawnością. Jeśli mimo wszystko nie chcemy rezygnować ze smażenia, powinniśmy starać się ograniczyć jego czas do minimum. Im krócej dana potrawa będzie na patelni, tym mniej szkodliwych substancji powstanie podczas zachodzących reakcji chemicznych. Aby uniknąć szybkiego wnikania oleju do smażonej potrawy, należy zaczekać, aż będzie on wystarczająco gorący. Ale i tutaj należy zachować ostrożność: jeśli będziemy czekać zbyt długo, olej zacznie dymić, co zwiększy szanse na wytworzenie się toksycznych związków chemicznych.ijek.

Comments are closed.

Czerwiec 2018
P W Ś C P S N
« Maj    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
  • Dobry kucharz gotuje bez przepisów

    Dobry kucharz gotuje bez przepisów

    Im mocniej rozwinięte kubki smakowe na języku tym więcej smaków konkretna osoba może rozpoznać. Również z tego powodu dużo skuteczniej idzie jej opracowywanie różnych przepisów oraz odnajdywanie pojedynczych nut smakowych. Dobry szef kuchni musi odznaczać się także licznymi umiejętnościami i doświadczeniem. Należy znać jak najwięcej dodatków i mięs czy … »
  • Sekrety dobrej restauracji

    Sekrety dobrej restauracji

    Jak to się dzieje, że jedna restauracja utrzymuje się przez wiele lat, a obok niej lokale zmieniają się co sezon? Na czym polega sekret najlepszych restauracji? Poza odrobiną szczęścia, która jest istotna przy każdym biznesie, jednym z kluczowych spraw jest cena. Nie chodzi o to, żeby w lokalu było … »
  • Kim jest Jamie Olivier?

    Kim jest Jamie Olivier?

    Jamie Olivier to brytyjski kucharz oraz autor książek i programów kulinarnych. Urodził się w 1975 roku w Essex w Anglii. Sztuki kulinarnej uczył się między innymi we Francji. Jamie Olivier wyznaczył sobie za cel wykształcenie zdrowych nawyków żywieniowych i wprowadzenie ich do szkół. Jest on bowiem fanem kuchni ekologicznej … »