Rzymski garnek

Garnki rzymskie do naczynia, w których gotowali starożytni Rzymianie. Ostatnio powracają do łask, ponieważ można przygotować w nich jedzenie bez użycia tłuszczu. Na dodatek, dzięki długiemu duszeniu potrawy zachowują naturalny smak, dlatego nie musimy używać soli przy ich przygotowywaniu. Jego użycie jest bardzo proste. Garnek rzymski jest tworzony z niepolewanej gliny. Dlatego przed umieszczeniem w nim składników, z których będziemy korzystać, należy przez co najmniej piętnaście minut moczyć go w chłodnej wodzie. Dzięki temu prostemu zabiegowi do porów gliny dostanie się woda, która będzie parować wewnątrz i zewnątrz w trakcie pieczenia. Można w nim przygotowywać dowolne potrawy – wszystkie gatunki mięsa, ryby czy warzyw. Możemy w nim przygotowywać tradycyjne potrawy zawierające mięso i warzywa, które najlepiej nadają się do duszenia. Ale jest także idealny do bardziej nowoczesnych pomysłów, jak chociażby zapiekanka z serem, gruszkami i herbatnikami. Można kupić garnek rzymski w większości sklepów z zastawą.

Comments are closed.

Luty 2018
P W Ś C P S N
« Sie    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  
  • O Kuchni włoskiej

    O Kuchni włoskiej

    Ta jedna z najbardziej lubianych kuchni na świecie opiera się przede wszystkim na dużej ilości warzyw oraz przypraw typu bazylia, oregano, rozmaryn czy pieprz. Włosi uwielbiają sery takie jak parmezan czy mozarela. Używają oliwy, pomidorow, czosnku oraz oliwek. Kuchnia włoska to wiele dań opartych na owocach morza, ale także … »
  • Essentiale forte do walki z chorobą

    Essentiale forte do walki z chorobą

    Każdy, kto kiedykolwiek przeszedł jakąś chorobę w swoim życiu, wie, że najważniejsze jest nastawienie psychiczne. Zdarza się, że dzięki dobrym myślom możemy zwalczyć wiele schorzeń. Podobnie ma się rzecz z chorobami wątroby, która jest najważniejszym organem wewnętrznym w ciele człowieka. »
  • Sposób ugotowania jajka

    Sposób ugotowania jajka

    Jedną z podstawowych rzeczy, jakie przygotowujemy w kuchni, jest gotowanie jajek. Ta prosta czynność wymaga jednak pewnej wprawy i wie o tym każdy, kto chociaż raz zmierzył się z tym zadaniem. Po pierwsze, najlepiej wkładać jajka do zimnej wody, żeby skorupki powoli się nagrzewały i nie popękały w trakcie … »