Rzymski garnek

Garnki rzymskie do naczynia, w których gotowali starożytni Rzymianie. Ostatnio powracają do łask, ponieważ można przygotować w nich jedzenie bez użycia tłuszczu. Na dodatek, dzięki długiemu duszeniu potrawy zachowują naturalny smak, dlatego nie musimy używać soli przy ich przygotowywaniu. Jego użycie jest bardzo proste. Garnek rzymski jest tworzony z niepolewanej gliny. Dlatego przed umieszczeniem w nim składników, z których będziemy korzystać, należy przez co najmniej piętnaście minut moczyć go w chłodnej wodzie. Dzięki temu prostemu zabiegowi do porów gliny dostanie się woda, która będzie parować wewnątrz i zewnątrz w trakcie pieczenia. Można w nim przygotowywać dowolne potrawy – wszystkie gatunki mięsa, ryby czy warzyw. Możemy w nim przygotowywać tradycyjne potrawy zawierające mięso i warzywa, które najlepiej nadają się do duszenia. Ale jest także idealny do bardziej nowoczesnych pomysłów, jak chociażby zapiekanka z serem, gruszkami i herbatnikami. Można kupić garnek rzymski w większości sklepów z zastawą.

Comments are closed.

Grudzień 2017
P W Ś C P S N
« Sie    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Występowanie zatoru serca

    Występowanie zatoru serca

    Wszelkie choroby serca występujące u osób w różnym wieku wywołują u nich strach i obawy o swoją przyszłość. Zwłaszcza osoby, które nie znają się ani trochę na medycynie panicznie boją się chorób serca. Wprawdzie lekarze przekonują, że nie wszystkie choroby serca są bardzo poważne i z niektórymi z nich … »
  • Co najlepiej jeść na kolację?

    Co najlepiej jeść na kolację?

    Dietetycy głoszą, że najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie. Powinno być obfite i bogate w węglowodany i błonnik. Co do tego nie ma najmniejszych wątpliwości. Niestety, jeśli chodzi o ostatni posiłek w ciągu dnia, wciąż spotykamy się z różnymi informacjami, w zależności od tego, z jakiego źródła korzystamy. … »
  • Idealna kanapka

    Idealna kanapka

    Kanapka czy odpowiednio przyrządzona bułka to najbardziej typowe jedzenie, które codziennie spożywamy na kolację lub śniadania albo jedno i drugie. Czasem jednak albo z braku czasu albo z lenistwa nie przykładamy się zbytnio do jej sporządzenia. A powinniśmy to robić, nie tylko dlatego, że w ten sposób poczujemy dużą … »