Przyprawy: świeże czy w opakowaniu?

Przyprawy są niezwykle istotne do gotowania. Obecnie w każdym supermarkecie można kupić doniczki ze świeżymi ziołami, jak bazylia, oregano, estragon, szałwia, mięta itp. Kiedy opłaca się je kupo, a kiedy lepiej postawić na paczkowane przyprawy? Świeże zioła są bardziej aromatyczne, ale te suszone mają silniejszy smak. Zwróćmy na to uwagę przygotowując potrawy. Minusem świeżych ziół jest to, że dłużej będziemy je przygotować – liście trzeba zerwać, umyć (nigdy nie myjemy całej rośliny prosto po przyniesieniu ze sklepu) i następnie rozdrobnić za pomocą zwykłego noże lub specjalnych narzędzi. Po jakimś czasie takie rośliny też zwiędną – chociaż przesadzenie roślinki do większej doniczki znacznie przedłuży jej żywot. Przyprawy w paczce mogą stać w kuchni dość długo – szczególnie jeżeli są przechowywane w suchym pomieszczeniu i dobrze zamknięte, żeby aromat nie uleciał. Nie nadają się jednak tak dobrze do dekorowania potraw. Jeżeli jakiejś przyprawy używamy rzadko lepiej kupić taką w paczce.

Comments are closed.

Kwiecień 2018
P W Ś C P S N
« Lut    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
  • Ile kosztuje naprawa pralki w Poznaniu

    Ile kosztuje naprawa pralki w Poznaniu

    Pralki psują się w całym kraju i z pewnością to nie zależy od lokalizacji. Jednak jeżeli chodzi o koszt naprawy, może być różny. W mniejszych miastach zwykle takie usługi są mniej kosztowne niż w dużych miejscowościach. Inne stawki obowiązują w małym miasteczku na Mazurach, a zupełnie inne w tak … »
  • Co charakteryzuje polskie dania

    Co charakteryzuje polskie dania

    Tradycyjna kuchnia polska różni się od siebie na przestrzeni różnych krain geograficznych. Posiada, jednak jeden wspólny mianownik- przyprawy. W tej części Europy dość intensywnie doprawa się nie tylko warzywa, ale także mięsa. Używa się między innymi kopru, selera, czosnku i pozostałych dodatków korzennych. Kuchnia polska posiada jak każda inna … »
  • Jajecznica na każdy gust

    Jajecznica na każdy gust

    Jajecznica należy do tych dań, które można jeść na dziesiątki różnych sposobów. W zależności od dodatków, możemy ją jeść na wiele różnych sposobów – zwykła na maśle, bez niczego poza delikatnymi przyprawami, jak sól i pieprz. Ze świeżymi ziołami będzie jeszcze smaczniejsza. Możemy zjeść ją na podsmażanym boczku lub … »