Przyprawy: świeże czy w opakowaniu?

Przyprawy są niezwykle istotne do gotowania. Obecnie w każdym supermarkecie można kupić doniczki ze świeżymi ziołami, jak bazylia, oregano, estragon, szałwia, mięta itp. Kiedy opłaca się je kupo, a kiedy lepiej postawić na paczkowane przyprawy? Świeże zioła są bardziej aromatyczne, ale te suszone mają silniejszy smak. Zwróćmy na to uwagę przygotowując potrawy. Minusem świeżych ziół jest to, że dłużej będziemy je przygotować – liście trzeba zerwać, umyć (nigdy nie myjemy całej rośliny prosto po przyniesieniu ze sklepu) i następnie rozdrobnić za pomocą zwykłego noże lub specjalnych narzędzi. Po jakimś czasie takie rośliny też zwiędną – chociaż przesadzenie roślinki do większej doniczki znacznie przedłuży jej żywot. Przyprawy w paczce mogą stać w kuchni dość długo – szczególnie jeżeli są przechowywane w suchym pomieszczeniu i dobrze zamknięte, żeby aromat nie uleciał. Nie nadają się jednak tak dobrze do dekorowania potraw. Jeżeli jakiejś przyprawy używamy rzadko lepiej kupić taką w paczce.

Comments are closed.

Luty 2018
P W Ś C P S N
« Sie    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  
  • Naczynie żaroodporne – sekret dobrze przygotowanego mięsa

    Naczynie żaroodporne – sekret dobrze przygotowanego mięsa

    Na wyposażeniu każdej kuchni powinno się znaleźć naczynie żaroodporne. Pozwala ono na przygotowanie nawet najdelikatniejszego mięsa sprawiając, że nigdy się nie przypali oraz pozostanie miękkie. Wystarczy, że kawałek mięsa umyjemy pod zimna odą i odetniemy wszystkie zbędne elementy. Możemy dolać troszkę oliwy, żeby było jeszcze smaczniejsze oraz posypać kawałek … »
  • Jesteś tym… co pijesz.

    Jesteś tym… co pijesz.

    Mówiąc o zdrowym odżywianiu się mamy tendencje do skupianiu się jedynie na jedzeniu, całkowicie zapominając o tym, co pijemy. Podstawowym napojem, który towarzyszy nam przez cały dzień, jest woda. Może być mineralna lub prosto z filtra – jak wolimy. Wbrew pozorom, to ona najlepiej gasi pragnienie, a także wypłukuje … »
  • Jedzenie w pracy

    Jedzenie w pracy

    Wiele osób zabiera ze sobą jedzenie do pracy. W zdecydowanej większości firm nie ma przerwy na lunch ani zwyczaju wychodzenia z biura, by coś zjeść. Ci, którzy mają szczęście, mają dostęp do kuchni. Inni muszą jeść przy swoich biurkach, często w towarzystwie ludzi, którzy akurat pracują. Najprościej do pracy … »