O kuchni prowansalskiej

13

kuchni prowansalskiejKuchnia z terenów francukiej Prowansji to rejony, skąd pochodzi zupa rybna o nazwie bouillbaisse. W kuchni tej używa się dużo pieprzu, czosnku, oliwy, kopru, bakłażanów oraz pomidorów. Słynie ona także z gulaszu warzywnego o nazwie ratatouille. Prowansja to miejsca, gdzie rośnie całe mnóstwo przeróżnych ziół. Najpopularniejsze to oczywiście lawenda, rozmaryn, szałwia oraz tymianek. UŻywane są one to przyprawiania m.in. anchois. Poza tym na terenie Prowansji uprawiane są figi oraz melony. Powstają tutaj różowe wina, czyli mieszanki białych z czerwonymi. Powstają tutaj również aperitify takie jak Pernod oraz Ricard, które mają smak anyżkowy. O Prowansji i jej kuchni powstało kilka filmów oraz napisano trochę książek. Warte uwagi są takie tytuły jak „Rok w Prowansji”, „Listy z mojego młyna”, „Jean de Florette” czy „Manon u źródeł”. To region Francji, który nie oparł się wpływom Włochów, nie tylko w kwestii kuchni, ale także i w sposobie bycia. Czas płynie tu przyjemnie i leniwie.

Comments are closed.

Styczeń 2019
P W Ś C P S N
« Lis    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
  • Smażenie potraw – jak najlepiej to wykonać!

    Smażenie potraw – jak najlepiej to wykonać!

    Polacy gustują w smażonych potrawach. Polska kuchnia nieraz wymaga dodania sporej porcji oleju czy masła. Niestety, od dawna wiadomo, że potrawy smażone to zdecydowanie najmniej zdrowe dania. Dietetycy ostrzegają przed ociekającymi tłuszczem kotletami, jednak mało kto bierze sobie ich rady do serca. Nie chodzi tu nawet o samą kaloryczność … »
  • Przyprawy: świeże czy w opakowaniu?

    Przyprawy: świeże czy w opakowaniu?

    Przyprawy są niezwykle istotne do gotowania. Obecnie w każdym supermarkecie można kupić doniczki ze świeżymi ziołami, jak bazylia, oregano, estragon, szałwia, mięta itp. Kiedy opłaca się je kupo, a kiedy lepiej postawić na paczkowane przyprawy? Świeże zioła są bardziej aromatyczne, ale te suszone mają silniejszy smak. Zwróćmy na to … »
  • Cukier czy miód,  co lepsze w kuchni?

    Cukier czy miód, co lepsze w kuchni?

    Jeśli przywykliśmy do słodzenia herbaty, z pewnością niełatwo będzie zerwać z tym niekorzystnym przyzwyczajeniem. Lekarze i dietetycy ostrzegają, aby w miarę możliwości ograniczyć spożywanie „białej trucizny”. W trosce o swoje zdrowie nieraz decydujemy się zastąpić cukier miodem. Z pewnością miód jest znacznie cenniejszy od cukru, choćby dlatego, że działa … »