O Kuchni molekularnej

Ta niezwykła kuchnia, która dla wielu ma więcej wspólnego z chemią niż gotowaniem, to właśnie niesamowita Kuchnia molekularna. Na czym dokładnie ona polega? W Kuchni molekularnej korzysta się z wiedzy naukowej, po to, aby otrzymać jak najlepsze smaki, aby przenieść smaki jednych dań na drugie, w ten sposób w Kuchni molekularnej można zjeść lody o smaku brukselki, steka o smaku truskawek i tak dalej. Ograniczenim wydaje sie jedynie wyobraźnia. Termin Kuchnia molekularna ma już 25-letnią tradycję. Kuchnia molekularna uprawiana jest w wielu krajach świata. Przykładem kultowej restauracji, która słynie z Kuchni molekularnej jest hiszpańska El Bulli na Costa Brava. W Polsce istnieją również restauracje z Kuchnią molekularną, takie restauracje można znaleźć na przykład w Warszawie spod ręki Wojciecha Amaro czy w Bydgoszczy w restauracji Dolce Vita. Szefem tej kuchni jest Belg Jean Bos, organziuje on wiele szkoleń w zakresie Kuchni molekularnej, wystarczy znaleźć informacje o tym na jego stronie.

Comments are closed.

Styczeń 2018
P W Ś C P S N
« Sie    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
  • Kalabria

    Kalabria

    Jedność polityczno-gospodarcza Włoch to sprawa dość świeża i większość mieszkańców Italii uważa się przede wszystkim za mieszkańców danego regionu, a dopiero później za Włochów. Jednym z ciekawych i pięknych regionów jest Kalabria – położona na południu kontynentu jest pełna kontrastów, a wysokie góry schodzą gwałtownie do brzegów morza. Do … »
  • Kuchenne rewolucje

    Kuchenne rewolucje

    Kuchenne rewolucje to program rozrywkowky w telewizji TVN. Istnieje on na antenie od 2010 roku. Do tej pory powstało już siedem sezonów programu. Formuła tego show polega na tym, że zgłaszają się do niego restauratorzy, którzy napotykają na problemy w swoich lokalach, chcą zwiększyć liczbę klientów, a co za … »
  • Sposób ugotowania jajka

    Sposób ugotowania jajka

    Jedną z podstawowych rzeczy, jakie przygotowujemy w kuchni, jest gotowanie jajek. Ta prosta czynność wymaga jednak pewnej wprawy i wie o tym każdy, kto chociaż raz zmierzył się z tym zadaniem. Po pierwsze, najlepiej wkładać jajka do zimnej wody, żeby skorupki powoli się nagrzewały i nie popękały w trakcie … »