O Kuchni molekularnej

Ta niezwykła kuchnia, która dla wielu ma więcej wspólnego z chemią niż gotowaniem, to właśnie niesamowita Kuchnia molekularna. Na czym dokładnie ona polega? W Kuchni molekularnej korzysta się z wiedzy naukowej, po to, aby otrzymać jak najlepsze smaki, aby przenieść smaki jednych dań na drugie, w ten sposób w Kuchni molekularnej można zjeść lody o smaku brukselki, steka o smaku truskawek i tak dalej. Ograniczenim wydaje sie jedynie wyobraźnia. Termin Kuchnia molekularna ma już 25-letnią tradycję. Kuchnia molekularna uprawiana jest w wielu krajach świata. Przykładem kultowej restauracji, która słynie z Kuchni molekularnej jest hiszpańska El Bulli na Costa Brava. W Polsce istnieją również restauracje z Kuchnią molekularną, takie restauracje można znaleźć na przykład w Warszawie spod ręki Wojciecha Amaro czy w Bydgoszczy w restauracji Dolce Vita. Szefem tej kuchni jest Belg Jean Bos, organziuje on wiele szkoleń w zakresie Kuchni molekularnej, wystarczy znaleźć informacje o tym na jego stronie.

Comments are closed.

Maj 2019
P W Ś C P S N
« Lis    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
  • Najdroższe tanie włoskie potrawy

    Najdroższe tanie włoskie potrawy

    Kuchnia włoska jest znana na cały świat i także w Polsce często ją spożywamy. Jednym ze sztandarowych dań tej kuchni jest pizza – jak wiele osób wie, z początku było to jedzenie dla niższych warstw społecznych. Początkowo ciasto składało się właściwie z samej mąki i wody, pomidory, które są … »
  • Fast food- wróg zdrowia?

    Fast food- wróg zdrowia?

    Obecny wiek, bardzo często kojarzony jest z życiem w biegu i jedzeniem na mieście. Rzeczywiście, ludzie mają coraz mniej czasu, a posiłki spożywają na mieście. Najczęściej tradycyjne, zdrowe potrawy zastępowane są tymi z budki na rogu. Modne staje się spożywanie hamburgerów, zapiekanek, pizzy. Ludziom nie chce się już gotować … »
  • Klasyczne posiłki nie muszą być nudne

    Klasyczne posiłki nie muszą być nudne

    Często gospodynie domowe mają kłopot z przygotowaniem jedzenia dlatego, że klasyczne przepisy po jakimś czasie po prostu już nie smakują. Istnieje, jednak sposób na dość proste oraz ogromnie efektywne przełamanie rutyny. Chodzi tutaj bezwzględnie o wykorzystanie odmiennych dodatków. W większości przypadków potrawy przyprawiamy tak jak zostaliśmy tego nauczeni, wykorzystujemy … »