O Kuchni japońskiej

Kuchnia japońska to przede wszystkim masa dań opartych na rybach, ale i nie tylko, Kuchnia japońska nie ogranicza się bowiem wyłącznie do owoców morza i wodorostów, co wielu z nas zna z sushibarów. Popularne są dania na bazie soji, na przykład zupa miso, a także wiele dań z pszenicznego makaronu, Japończycy uwielbiają makarony w zupie i bez, przykładem moze być zupa ramen. Do jedzenie używają pałeczek. Wiele osób uważa, że dania kuchni japońskiej sa mdłe, dlatego dodaje się różne przyprawy, takie na przykład jak wasabi. Japońska kuchnia to więc nie tylko ryż i ryby, to także sałatki, pikle, zupy itd. Kuchnia japońska uchodzi za zdrową i nie tucząco, co się obserwuje na podstawie wyglądu samych Japończyków, którzy są szczupli, prawda jest taka, że oni po prostu ograniczają się w jedzeniu, ich śniadania są bardzo skromne, najczęściej to mała miska zupy miso i niewielka porcja ryżu. W Japonii nie jada się wiele mięsa, choć słynie ona z wołowiony z Kobe. Przykładowe dania kuchni japońskiej to okonomiyaki czy tempura.

Comments are closed.

Styczeń 2019
P W Ś C P S N
« Lis    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
  • Poznawanie przypraw świata

    Poznawanie przypraw świata

     Każdy kraj znany jest z tego, iż ma swą indywidualną, specyficzną dla siebie kuchnię. Z innymi potrawami spotykamy się w Polsce, z innymi we Francji, we Włoszech bądź w Indiach. Kuchnia często zależy nie tylko od rejonu, lecz również od danej kultury albo religii, jaka może zakazywać pewnym wyznaniom … »
  • Co najlepiej jeść na kolację?

    Co najlepiej jeść na kolację?

    Dietetycy głoszą, że najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie. Powinno być obfite i bogate w węglowodany i błonnik. Co do tego nie ma najmniejszych wątpliwości. Niestety, jeśli chodzi o ostatni posiłek w ciągu dnia, wciąż spotykamy się z różnymi informacjami, w zależności od tego, z jakiego źródła korzystamy. … »
  • Smażenie potraw – jak najlepiej to wykonać!

    Smażenie potraw – jak najlepiej to wykonać!

    Polacy gustują w smażonych potrawach. Polska kuchnia nieraz wymaga dodania sporej porcji oleju czy masła. Niestety, od dawna wiadomo, że potrawy smażone to zdecydowanie najmniej zdrowe dania. Dietetycy ostrzegają przed ociekającymi tłuszczem kotletami, jednak mało kto bierze sobie ich rady do serca. Nie chodzi tu nawet o samą kaloryczność … »