O Kuchni amerykańskiej

Kuchnia amerykańska to mieszanka kuchni imigrantów, którzy przybyli do USA. W ten sposób wiele dań, choć ma inne niż amerykańskie korzenie, zostało zaadaptowanych, przekształconych przez Amerykanów i teraz kojarzą się wyłącznie z Ameryką. Popularne dania amerykańskie to między innymi hot doga oraz hamburgery, czyli krótko mówiąc fasfoody. Z Ameryką kojarzy się jednak przede wszystkim kukurydza, pszenica oraz wołowina. Steki wołowe to jest coś, co uwielbiają Amerykanie, a syrop kukurydziany dodaają wszędzie, gdzie się tylko da. Typowe dla kuchni amerykańskiej jest uwielbienie do tego, co słodkie, a także – zwłaszcza na południu – napojów z dużą ilością lodów, nie sposób napić się tam gorącej herbaty. Porcje jedzenia w USA są też dość duże jak na europejskie standardy. Z Ameryką kojarzy się taką kawiarnię jak Starbucks, napój taki jak Coca Cola, szarlotkę, buffalo wings, naleśniki z syropem klonowym, popcorn, flufernutter, czyli kanapka z masłem orzechowym oraz kremem z pianek cukrowych.

Comments are closed.

Czerwiec 2018
P W Ś C P S N
« Maj    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
  • Kalabria

    Kalabria

    Jedność polityczno-gospodarcza Włoch to sprawa dość świeża i większość mieszkańców Italii uważa się przede wszystkim za mieszkańców danego regionu, a dopiero później za Włochów. Jednym z ciekawych i pięknych regionów jest Kalabria – położona na południu kontynentu jest pełna kontrastów, a wysokie góry schodzą gwałtownie do brzegów morza. Do … »
  • Skąd czerpać inspiracje do gotowania?

    Skąd czerpać inspiracje do gotowania?

    Wiele gospodyń boryka się z codziennym problemem – co ugotować na obiad. Poniżej podpowiadamy skąd można czerpać inspiracje. Jednym z podstawowych źródeł może być Internet – można tam znaleźć setki i tysiące przeróżnych przepisów. Nie bój się eksperymentować z nowymi smakami, wykorzystuj też sezonowe owoce i warzywa. Przechodząc koło … »
  • Cukier czy miód,  co lepsze w kuchni?

    Cukier czy miód, co lepsze w kuchni?

    Jeśli przywykliśmy do słodzenia herbaty, z pewnością niełatwo będzie zerwać z tym niekorzystnym przyzwyczajeniem. Lekarze i dietetycy ostrzegają, aby w miarę możliwości ograniczyć spożywanie „białej trucizny”. W trosce o swoje zdrowie nieraz decydujemy się zastąpić cukier miodem. Z pewnością miód jest znacznie cenniejszy od cukru, choćby dlatego, że działa … »