O Kuchni amerykańskiej

Kuchnia amerykańska to mieszanka kuchni imigrantów, którzy przybyli do USA. W ten sposób wiele dań, choć ma inne niż amerykańskie korzenie, zostało zaadaptowanych, przekształconych przez Amerykanów i teraz kojarzą się wyłącznie z Ameryką. Popularne dania amerykańskie to między innymi hot doga oraz hamburgery, czyli krótko mówiąc fasfoody. Z Ameryką kojarzy się jednak przede wszystkim kukurydza, pszenica oraz wołowina. Steki wołowe to jest coś, co uwielbiają Amerykanie, a syrop kukurydziany dodaają wszędzie, gdzie się tylko da. Typowe dla kuchni amerykańskiej jest uwielbienie do tego, co słodkie, a także – zwłaszcza na południu – napojów z dużą ilością lodów, nie sposób napić się tam gorącej herbaty. Porcje jedzenia w USA są też dość duże jak na europejskie standardy. Z Ameryką kojarzy się taką kawiarnię jak Starbucks, napój taki jak Coca Cola, szarlotkę, buffalo wings, naleśniki z syropem klonowym, popcorn, flufernutter, czyli kanapka z masłem orzechowym oraz kremem z pianek cukrowych.

Comments are closed.

Październik 2018
P W Ś C P S N
« Lip    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
  • O co chodzi z tymi muffinkami

    O co chodzi z tymi muffinkami

    Muffiny to rodzaj babeczek, które szturmem zdobywają lokalne rynki. Proste w przygotowaniu mogą pojawić się w każdym smaku i kolorze. Ich ważną częścią jest także odpowiednia dekoracja – najlepiej wykonana w żywym, jaskrawym kolorze. Ich wykonanie jest niezwykle proste, ponieważ należy zazwyczaj po prostu dokładnie trzymać się przepisu i … »
  • Kuchenne rewolucje

    Kuchenne rewolucje

    Kuchenne rewolucje to program rozrywkowky w telewizji TVN. Istnieje on na antenie od 2010 roku. Do tej pory powstało już siedem sezonów programu. Formuła tego show polega na tym, że zgłaszają się do niego restauratorzy, którzy napotykają na problemy w swoich lokalach, chcą zwiększyć liczbę klientów, a co za … »
  • Cukier czy miód,  co lepsze w kuchni?

    Cukier czy miód, co lepsze w kuchni?

    Jeśli przywykliśmy do słodzenia herbaty, z pewnością niełatwo będzie zerwać z tym niekorzystnym przyzwyczajeniem. Lekarze i dietetycy ostrzegają, aby w miarę możliwości ograniczyć spożywanie „białej trucizny”. W trosce o swoje zdrowie nieraz decydujemy się zastąpić cukier miodem. Z pewnością miód jest znacznie cenniejszy od cukru, choćby dlatego, że działa … »