O historii szampana

Szampan to białe wino musujące produkowane we francuskiej Szampanii, stąd pochodzi jego nazwa i wino o nazwie szampan jest właśnie zarezerowane wyłącznie dla win pochodzących z tego regionu. Szampan powstaje dzięki dwutlenkowi węgla, który wytwarza się w winie w sposób całkowicie naturalny. Inne wina, które pordukowane sa w ten sam sposób, ale nie pochodzą z Szampanii, określane są mianem mousseux, ale też, tak jak szampan, pochodzą z Francji. Do powstania tego rodzaju wina przyczynili się mnisi. Jeden z nich Dom Perignon wporwadziłm wiele innowacji w zakresie doboru winogron, jest on też tym, który używał korek z dęby, ponadto to on umieścił szampan w butelkach z grubego szkła. Dom Perignon to obecnie nazwa szampana produkowanego przez Moet et Chandon. To ten mnich właśnie wynalazł bezpieczną produkcję szampanu. Szampan Dom Perignon postaje tylko, gdy producenci uznają, że szczep wingoron nadaje się do stworzenia szampana tak wysokiej jakości. Co więcej, szampan ten powstaje tylko z jednego rocznika szczepu.

Comments are closed.

Styczeń 2019
P W Ś C P S N
« Lis    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
  • Jedzenie w pracy

    Jedzenie w pracy

    Wiele osób zabiera ze sobą jedzenie do pracy. W zdecydowanej większości firm nie ma przerwy na lunch ani zwyczaju wychodzenia z biura, by coś zjeść. Ci, którzy mają szczęście, mają dostęp do kuchni. Inni muszą jeść przy swoich biurkach, często w towarzystwie ludzi, którzy akurat pracują. Najprościej do pracy … »
  • O Kuchni amerykańskiej

    O Kuchni amerykańskiej

    Kuchnia amerykańska to mieszanka kuchni imigrantów, którzy przybyli do USA. W ten sposób wiele dań, choć ma inne niż amerykańskie korzenie, zostało zaadaptowanych, przekształconych przez Amerykanów i teraz kojarzą się wyłącznie z Ameryką. Popularne dania amerykańskie to między innymi hot doga oraz hamburgery, czyli krótko mówiąc fasfoody. Z Ameryką … »
  • O kuchni prowansalskiej

    O kuchni prowansalskiej

    Kuchnia z terenów francukiej Prowansji to rejony, skąd pochodzi zupa rybna o nazwie bouillbaisse. W kuchni tej używa się dużo pieprzu, czosnku, oliwy, kopru, bakłażanów oraz pomidorów. Słynie ona także z gulaszu warzywnego o nazwie ratatouille. Prowansja to miejsca, gdzie rośnie całe mnóstwo przeróżnych ziół. Najpopularniejsze to oczywiście lawenda, … »