O historii szampana

Szampan to białe wino musujące produkowane we francuskiej Szampanii, stąd pochodzi jego nazwa i wino o nazwie szampan jest właśnie zarezerowane wyłącznie dla win pochodzących z tego regionu. Szampan powstaje dzięki dwutlenkowi węgla, który wytwarza się w winie w sposób całkowicie naturalny. Inne wina, które pordukowane sa w ten sam sposób, ale nie pochodzą z Szampanii, określane są mianem mousseux, ale też, tak jak szampan, pochodzą z Francji. Do powstania tego rodzaju wina przyczynili się mnisi. Jeden z nich Dom Perignon wporwadziłm wiele innowacji w zakresie doboru winogron, jest on też tym, który używał korek z dęby, ponadto to on umieścił szampan w butelkach z grubego szkła. Dom Perignon to obecnie nazwa szampana produkowanego przez Moet et Chandon. To ten mnich właśnie wynalazł bezpieczną produkcję szampanu. Szampan Dom Perignon postaje tylko, gdy producenci uznają, że szczep wingoron nadaje się do stworzenia szampana tak wysokiej jakości. Co więcej, szampan ten powstaje tylko z jednego rocznika szczepu.

Comments are closed.

Październik 2018
P W Ś C P S N
« Lip    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
  • Emilia-Romana i Lacjum

    Emilia-Romana i Lacjum

    Lacjum i Emilia-Romana to dwa regiony Rzymu, które mogą poszczycić się chyba najlepszymi restauracjami w całym kraju. Stolicą Lacjum jest metropolia Rzym, która może poszczycić się nie tylko typowymi włoskimi restauracjami, ale także różnego sortu lokalami z jedzeniem z całego świata. Podobno można tu też wypić najlepszą kawę na … »
  • Rybka w każdej postaci

    Rybka w każdej postaci

    Lato jest sezonem w którym ludzie zaczynają spożywać ryby. Najczęściej robią to podczas wakacji, gdy przebywają w kurortach nadmorskich, lub w okolicy jezior, rzek. W takich regionach można liczyć na świeżą rybkę w różnej postaci. Bardzo popularne są ryby smażone, jak również te z grilla. Z ryby można także … »
  • Alergie żywieniowe – jak je rozpoznań?

    Alergie żywieniowe – jak je rozpoznań?

    Alergie na niektóre produkty spożywcze to coraz częstszy problem, z którym trudno jest walczyć w szczególności rodzicom małych dzieci. Niestety, środowisko, w którym żyjemy, sprzyja tego typu dolegliwościom. Już w bardzo młodym wieku może się okazać, że dziecko jest uczulone na białko (jajek bądź też białko występujące w krowim … »