O Foie gras

Kto nie słyszał o Foie gras? Chyba nie ma takiej osoby, która by nie znała tego pysznego pasztetu, dumy Kuchni francuskiej. Foie gras to pasztet, który powstaje z gęsich wątrobek. Powstaje w dość niehumanitarny sposób, dlatego jego produkcja jest zakazana w większości krajów europejskich, w tym w Polsce. Foise gras bowiem powstaje dzięki specjalnemu systemowi tuczenia gęsi, które, dy mają trzy miesiące, są karmione w specyficzny sposób. Wtedy ich wątroba jest obrośnięt tłuszczem – tym, z czego powstaje Foie gras. Podobno sposób ten został wymyślony jeszcze w starożytnym Egipcie. Sposób powstawania Foie Gras rozpowszechnili jednak Żydzi, ten tłusty pasztet był dla nich alternatywą dla zakazanej tłustej wieprzowiny. Foie gras zostało rozpowszechnione na świecie wraz z wiekiem XIX, kiedy wymyślono puszki, w które można ten pasztet pakować. Foie gras powstaje jednak nie tylko we Francji, ale również w takich krajach jak Hiszpania, Bułgaria czy Węgry. Opakowanie Foie gras kosztuje powyżej 100 złotych.

Comments are closed.

Luty 2019
P W Ś C P S N
« Lis    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  
  • Występowanie zatoru serca

    Występowanie zatoru serca

    Wszelkie choroby serca występujące u osób w różnym wieku wywołują u nich strach i obawy o swoją przyszłość. Zwłaszcza osoby, które nie znają się ani trochę na medycynie panicznie boją się chorób serca. Wprawdzie lekarze przekonują, że nie wszystkie choroby serca są bardzo poważne i z niektórymi z nich … »
  • Przyprawy: świeże czy w opakowaniu?

    Przyprawy: świeże czy w opakowaniu?

    Przyprawy są niezwykle istotne do gotowania. Obecnie w każdym supermarkecie można kupić doniczki ze świeżymi ziołami, jak bazylia, oregano, estragon, szałwia, mięta itp. Kiedy opłaca się je kupo, a kiedy lepiej postawić na paczkowane przyprawy? Świeże zioła są bardziej aromatyczne, ale te suszone mają silniejszy smak. Zwróćmy na to … »
  • Sekrety dobrej restauracji

    Sekrety dobrej restauracji

    Jak to się dzieje, że jedna restauracja utrzymuje się przez wiele lat, a obok niej lokale zmieniają się co sezon? Na czym polega sekret najlepszych restauracji? Poza odrobiną szczęścia, która jest istotna przy każdym biznesie, jednym z kluczowych spraw jest cena. Nie chodzi o to, żeby w lokalu było … »