O Foie gras

Kto nie słyszał o Foie gras? Chyba nie ma takiej osoby, która by nie znała tego pysznego pasztetu, dumy Kuchni francuskiej. Foie gras to pasztet, który powstaje z gęsich wątrobek. Powstaje w dość niehumanitarny sposób, dlatego jego produkcja jest zakazana w większości krajów europejskich, w tym w Polsce. Foise gras bowiem powstaje dzięki specjalnemu systemowi tuczenia gęsi, które, dy mają trzy miesiące, są karmione w specyficzny sposób. Wtedy ich wątroba jest obrośnięt tłuszczem – tym, z czego powstaje Foie gras. Podobno sposób ten został wymyślony jeszcze w starożytnym Egipcie. Sposób powstawania Foie Gras rozpowszechnili jednak Żydzi, ten tłusty pasztet był dla nich alternatywą dla zakazanej tłustej wieprzowiny. Foie gras zostało rozpowszechnione na świecie wraz z wiekiem XIX, kiedy wymyślono puszki, w które można ten pasztet pakować. Foie gras powstaje jednak nie tylko we Francji, ale również w takich krajach jak Hiszpania, Bułgaria czy Węgry. Opakowanie Foie gras kosztuje powyżej 100 złotych.

Comments are closed.

Sierpień 2018
P W Ś C P S N
« Lip    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
  • Objawy kamicy nerkowej

    Objawy kamicy nerkowej

    Zwykle, kiedy wypowiadamy się na temat jakiejś choroby, mówimy o jej objawach. Specyficzny ból, dolegliwości w konkretnej części ciała, złe samopoczucie, zaczerwienienie skóry, wysypka – można tak w nieskończoność. Jakie wobec tego są objawy kamicy nerkowej? »
  • Skąd czerpać inspiracje do gotowania?

    Skąd czerpać inspiracje do gotowania?

    Wiele gospodyń boryka się z codziennym problemem – co ugotować na obiad. Poniżej podpowiadamy skąd można czerpać inspiracje. Jednym z podstawowych źródeł może być Internet – można tam znaleźć setki i tysiące przeróżnych przepisów. Nie bój się eksperymentować z nowymi smakami, wykorzystuj też sezonowe owoce i warzywa. Przechodząc koło … »
  • Klasyczne posiłki nie muszą być nudne

    Klasyczne posiłki nie muszą być nudne

    Często gospodynie domowe mają kłopot z przygotowaniem jedzenia dlatego, że klasyczne przepisy po jakimś czasie po prostu już nie smakują. Istnieje, jednak sposób na dość proste oraz ogromnie efektywne przełamanie rutyny. Chodzi tutaj bezwzględnie o wykorzystanie odmiennych dodatków. W większości przypadków potrawy przyprawiamy tak jak zostaliśmy tego nauczeni, wykorzystujemy … »