Najdroższe tanie włoskie potrawy

Kuchnia włoska jest znana na cały świat i także w Polsce często ją spożywamy. Jednym ze sztandarowych dań tej kuchni jest pizza – jak wiele osób wie, z początku było to jedzenie dla niższych warstw społecznych. Początkowo ciasto składało się właściwie z samej mąki i wody, pomidory, które są podstawą sosu, rośną w ciepłym śródziemnomorskim klimacie w każdym ogródku, podobnie jak bazylia i oregano. Na wierzch wystarczy dodać trochę resztek z poprzedniego obiadu i sera – i pizza gotowa. Oczywiście, po jakimś czasie to danie stało się tak kultowe i typowo włoskie, że jego cena szybko poszybowała w górę. Dziś regiony Italii sprzeczają się ze sobą na temat tego, gdzie pizza powstała po raz pierwszy. Obecnie inna potrawa na terenie Włoch robi się modna i jest serwowana turystom w wysokich cenach, mimo że jeszcze do niedawna żadna restauracja nie zamieściłaby jej w swoim menu. Chodzi o spaghetti olio e alio, czyli ni mniej ni więcej jak makaron z czosnkiem i papryką, podsmażanym na oliwie z oliwek.

Comments are closed.

Listopad 2018
P W Ś C P S N
« Paź    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
  • O co chodzi z tymi muffinkami

    O co chodzi z tymi muffinkami

    Muffiny to rodzaj babeczek, które szturmem zdobywają lokalne rynki. Proste w przygotowaniu mogą pojawić się w każdym smaku i kolorze. Ich ważną częścią jest także odpowiednia dekoracja – najlepiej wykonana w żywym, jaskrawym kolorze. Ich wykonanie jest niezwykle proste, ponieważ należy zazwyczaj po prostu dokładnie trzymać się przepisu i … »
  • O Kuchni włoskiej

    O Kuchni włoskiej

    Ta jedna z najbardziej lubianych kuchni na świecie opiera się przede wszystkim na dużej ilości warzyw oraz przypraw typu bazylia, oregano, rozmaryn czy pieprz. Włosi uwielbiają sery takie jak parmezan czy mozarela. Używają oliwy, pomidorow, czosnku oraz oliwek. Kuchnia włoska to wiele dań opartych na owocach morza, ale także … »
  • O Foie gras

    O Foie gras

    Kto nie słyszał o Foie gras? Chyba nie ma takiej osoby, która by nie znała tego pysznego pasztetu, dumy Kuchni francuskiej. Foie gras to pasztet, który powstaje z gęsich wątrobek. Powstaje w dość niehumanitarny sposób, dlatego jego produkcja jest zakazana w większości krajów europejskich, w tym w Polsce. Foise … »