Nagły ból brzucha – co robić?

Silny i w dodatku nagły ból brzucha to coś, z czym nie sposób sobie poradzić. Wówczas w głowie pojawiają się różne myśli. Wydaje się, że może coś zaszkodziło, dopadła grypa żołądkowa lub coś jeszcze innego, ale w ogóle nie myśli się o tym, że to może być jednak zdecydowanie poważniejsza dolegliwość, a nawet po prostu choroba.

W takich sytuacjach, kiedy pojawiają się silne bóle brzucha, niektórzy najczęściej zaparzają sobie ziółka, popularną miętę i wierzą w to, że to im pomoże. Niestety, ale takie cuda się nie zdarzają w sytuacji, gdy problemem jest tak zwany ostry brzuch. Nazwa nie jest zbyt popularna, ale dolegliwości tego typu zdarzają się coraz częściej.

Wobec tego, co w tej sytuacji należy zrobić, aby zabłysnąć rozsądnym myśleniem? Nie pozostaje nic innego, jak udać się do lekarza. Dość długo utrzymujący się silny ból brzucha może świadczyć o wielu chorobach, a jedną z nich jest przecież, chociażby wyrostek robaczkowy. Każdy chyba zdaje sobie sprawę z tego, że rozlanie się go może prowadzić nawet do śmierci. Z tym naprawdę nie ma żartów. A równie poważnych dolegliwości jest więcej, na przykład niedrożność jelit.

Wszystko powyżej wskazuje na to, że gdy pojawia się silny ból brzucha, nie ma sensu zbyt długo zwlekać z wizytą u specjalisty. To może jedynie pogorszyć sytuację. Niektórzy lekceważąc problem, zaciskając zęby i powstrzymując się przed wizytą, niejednokrotnie wylądowali w szpitalu w dużo gorszym stanie. Nie można do tego doprowadzać. Trzeba dbać o swoje zdrowie, nie ma co go pogarszać, bo to bez wątpienia do niczego dobrego nie doprowadzi.

Comments are closed.

Sierpień 2018
P W Ś C P S N
« Lip    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
  • Kim jest Jamie Olivier?

    Kim jest Jamie Olivier?

    Jamie Olivier to brytyjski kucharz oraz autor książek i programów kulinarnych. Urodził się w 1975 roku w Essex w Anglii. Sztuki kulinarnej uczył się między innymi we Francji. Jamie Olivier wyznaczył sobie za cel wykształcenie zdrowych nawyków żywieniowych i wprowadzenie ich do szkół. Jest on bowiem fanem kuchni ekologicznej … »
  • Cukier czy miód,  co lepsze w kuchni?

    Cukier czy miód, co lepsze w kuchni?

    Jeśli przywykliśmy do słodzenia herbaty, z pewnością niełatwo będzie zerwać z tym niekorzystnym przyzwyczajeniem. Lekarze i dietetycy ostrzegają, aby w miarę możliwości ograniczyć spożywanie „białej trucizny”. W trosce o swoje zdrowie nieraz decydujemy się zastąpić cukier miodem. Z pewnością miód jest znacznie cenniejszy od cukru, choćby dlatego, że działa … »
  • O historii szampana

    O historii szampana

    Szampan to białe wino musujące produkowane we francuskiej Szampanii, stąd pochodzi jego nazwa i wino o nazwie szampan jest właśnie zarezerowane wyłącznie dla win pochodzących z tego regionu. Szampan powstaje dzięki dwutlenkowi węgla, który wytwarza się w winie w sposób całkowicie naturalny. Inne wina, które pordukowane sa w ten … »