Naczynie żaroodporne – sekret dobrze przygotowanego mięsa

Na wyposażeniu każdej kuchni powinno się znaleźć naczynie żaroodporne. Pozwala ono na przygotowanie nawet najdelikatniejszego mięsa sprawiając, że nigdy się nie przypali oraz pozostanie miękkie. Wystarczy, że kawałek mięsa umyjemy pod zimna odą i odetniemy wszystkie zbędne elementy. Możemy dolać troszkę oliwy, żeby było jeszcze smaczniejsze oraz posypać kawałek mięsa naszymi ulubionymi przyprawami. Możemy też rzucić kilka ząbków czosnku czy duże kawałki cebuli, które potem łatwo wyjmiemy. Przygotowane w ten sposób dania są bardzo zdrowe – nieporównywalnie zdrowsze od tych, które smażymy na patelni. Są też łatwe w przygotowaniu, ponieważ po wstawieniu naczynia do piekarnika naszym jedynym zadaniem jest sprawdzenie, czy mięso jest już wystarczająco miękkie. W tym czasie możemy zająć się innymi zajęciami w kuchni lub poświęcić wolny czas na rozrywkę. W ten sam sposób możemy oczywiście przygotować rybę oraz warzywa. Jeżeli chcemy, żeby dania były bardziej przyrumienione wystarczy odkryć pokrywkę.

Comments are closed.

Maj 2019
P W Ś C P S N
« Lis    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
  • Jedzenie w pracy

    Jedzenie w pracy

    Wiele osób zabiera ze sobą jedzenie do pracy. W zdecydowanej większości firm nie ma przerwy na lunch ani zwyczaju wychodzenia z biura, by coś zjeść. Ci, którzy mają szczęście, mają dostęp do kuchni. Inni muszą jeść przy swoich biurkach, często w towarzystwie ludzi, którzy akurat pracują. Najprościej do pracy … »
  • O historii szampana

    O historii szampana

    Szampan to białe wino musujące produkowane we francuskiej Szampanii, stąd pochodzi jego nazwa i wino o nazwie szampan jest właśnie zarezerowane wyłącznie dla win pochodzących z tego regionu. Szampan powstaje dzięki dwutlenkowi węgla, który wytwarza się w winie w sposób całkowicie naturalny. Inne wina, które pordukowane sa w ten … »
  • Kuchnia regionu Abruzji i Molise

    Kuchnia regionu Abruzji i Molise

    Kuchnia włoska jest wypadkową smaków i produktów charakterystycznych dla poszczególnych regionów. W regionie Abruzji i Molise ze względu na odpowiednie ukształtowanie geograficzne – idealne do hodowli zwierząt, ale mniej przyjazne uprawie roślin, do głównych produktów spożywczych należą mięso jagnięce oraz sery. Zarówno jagnięcina jak i sery często są dostępne … »