Kuchnia włoska

Kuchnia włoska jest sławna na cały świat. Pizza, spaghetti, czy ogólniej makaron oraz pyszne słodycze pod wieloma względami wyprzedzają kuchnie innych krajów. Na szczęście, italska kuchnia to nie tylko tłuste makarony i ciężkie pizze ale bogactwo świeżych warzyw, takich jak pomidory, karczochy, sałaty, cebule oraz świeżych przypraw, które każdy Włoch może hodować na balkonie lub w ogródku. Składniki jak i same danie różnią się też bardzo od siebie w zależności od regionu – na różnych terenach hoduje się inne zwierzęta i rośliny, stąd te naturalne różnice. Niektóre dania występują w niezliczonej ilości wariantów. Idealnym przykładem nie będzie pyszny deser tiramisu. Mówi się, że każda gospodyni ma własny sposób przyrządzania go. Ten stosunkowo nowy deser, opierający się na serku mascarpone i kawie ma świeży i delikatny smak. Jego nazwa oznacza dokładnie „podnieś mnie na duchu”, co czyni go idealnym dla wszystkich tych, którzy topią swoje smutki w pysznym jedzeniu. Włosi znani są też pysznych czekoladek.

Comments are closed.

Czerwiec 2018
P W Ś C P S N
« Maj    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
  • Naleśniki znane i nieznane

    Naleśniki znane i nieznane

    Naleśnik to jedno z tych dań, które możemy przygotować na wiele różnych sposobów, którym nie ma końca. Nic dziwnego, sam naleśnik nie ma mocnego smaku, a jego charakter zależy właściwie jedynie od tego, co zdecydujemy się do niego dodać. Ciasto na naleśniki składa się mąki, jajka lub jajek, odrobiny … »
  • Oferta najlepszych płytek do łazienki i nie tylko

    Oferta najlepszych płytek do łazienki i nie tylko

    Dzisiejszy rynek jest przepełniony różnego rodzaju płytkami ściennymi i podłogowymi, idealnymi do zastosowania nie tylko w łazience, ale również w kuchni, przedpokoju czy nawet w salonie. Każdy, kto ich potrzebuje, może łatwo dokonać zakupu. Wystarczy znaleźć dobry sklep, a poszukiwania te najlepiej rozpocząć od internetu, posługując się słowami płytki … »
  • Jak przygotować omlet po francusku?

    Jak przygotować omlet po francusku?

    Sekretem do przygotowania idealnego omleta francuskiego jest – obawiam się – wprawa, wprawa, i jeszcze raz w prawa. Przygotowania zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek. Następnie ubijamy białka na pianę z odrobiną soli, kiedy piana jest sztywna mieszamy ją bardzo delikatnie z żółtkami i odrobina mąki. Na rozgrzane, ale … »