Kuchnia świąteczna

37

Boże narodzenie to dla większości ludzi na ziemi magiczny okres związany z odnową duchową. Znaczące jest, jednakowoż także pożywienie. W czasie świąt gotowane są klasyczne potrawy świąteczne. W naszym kraju najważniejszym daniem królującym w czasie wigilii są oczywiście ryby. Wybiera się między innymi karpie, ale nie jest to obowiązek, coraz bardziej popularne stają się też śledzie lub klasyczne szczupaki. Następna sprawa to barszcz buraczany. To czysta zupa z buraków z przyprawami. Podaje się ją klasycznie z uszkami pieczarkowymi albo pije ze szklanki. Potraw mających świąteczne korzenie jest z całą pewnością znacznie więcej, jednakowoż ogromne znacznie ma także ich wpływ na organizm. Pożywienie w opisywanym czasie smakuje cudownie- jest pyszne, ale także ogromnie niezdrowe. Cała masa przygotowywanych w boże narodzenie dań cechuje się ciężkością oraz dużą zawartością tłuszczu, który w połączeniu z napojami wyskokowymi może być bardzo szkodliwy. Na szczęście wydarzenia tego rodzaju są jedynie raz na jakiś czas. Jeżeli więc nie będziemy się zbytnio obiadać z pewnością za jakiś czas zniwelujemy wszystkie zjedzone w święta kalorie. Tradycja w niektórych momentach jest dużo bardziej istotna od indywidualnych uwag oraz trybu życia. Przeżycie odpowiednio tego czasu z rodziną okazuje się być najważniejsze!

Comments are closed.

Kwiecień 2018
P W Ś C P S N
« Lut    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
  • Sushi – jedzenie biedaków

    Sushi – jedzenie biedaków

  • Co charakteryzuje polskie dania

    Co charakteryzuje polskie dania

    Tradycyjna kuchnia polska różni się od siebie na przestrzeni różnych krain geograficznych. Posiada, jednak jeden wspólny mianownik- przyprawy. W tej części Europy dość intensywnie doprawa się nie tylko warzywa, ale także mięsa. Używa się między innymi kopru, selera, czosnku i pozostałych dodatków korzennych. Kuchnia polska posiada jak każda inna … »
  • Naczynie żaroodporne – sekret dobrze przygotowanego mięsa

    Naczynie żaroodporne – sekret dobrze przygotowanego mięsa

    Na wyposażeniu każdej kuchni powinno się znaleźć naczynie żaroodporne. Pozwala ono na przygotowanie nawet najdelikatniejszego mięsa sprawiając, że nigdy się nie przypali oraz pozostanie miękkie. Wystarczy, że kawałek mięsa umyjemy pod zimna odą i odetniemy wszystkie zbędne elementy. Możemy dolać troszkę oliwy, żeby było jeszcze smaczniejsze oraz posypać kawałek … »