Kuchnia świąteczna

37

Boże narodzenie to dla większości ludzi na ziemi magiczny okres związany z odnową duchową. Znaczące jest, jednakowoż także pożywienie. W czasie świąt gotowane są klasyczne potrawy świąteczne. W naszym kraju najważniejszym daniem królującym w czasie wigilii są oczywiście ryby. Wybiera się między innymi karpie, ale nie jest to obowiązek, coraz bardziej popularne stają się też śledzie lub klasyczne szczupaki. Następna sprawa to barszcz buraczany. To czysta zupa z buraków z przyprawami. Podaje się ją klasycznie z uszkami pieczarkowymi albo pije ze szklanki. Potraw mających świąteczne korzenie jest z całą pewnością znacznie więcej, jednakowoż ogromne znacznie ma także ich wpływ na organizm. Pożywienie w opisywanym czasie smakuje cudownie- jest pyszne, ale także ogromnie niezdrowe. Cała masa przygotowywanych w boże narodzenie dań cechuje się ciężkością oraz dużą zawartością tłuszczu, który w połączeniu z napojami wyskokowymi może być bardzo szkodliwy. Na szczęście wydarzenia tego rodzaju są jedynie raz na jakiś czas. Jeżeli więc nie będziemy się zbytnio obiadać z pewnością za jakiś czas zniwelujemy wszystkie zjedzone w święta kalorie. Tradycja w niektórych momentach jest dużo bardziej istotna od indywidualnych uwag oraz trybu życia. Przeżycie odpowiednio tego czasu z rodziną okazuje się być najważniejsze!

Comments are closed.

Październik 2018
P W Ś C P S N
« Lip    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
  • Cukier czy miód,  co lepsze w kuchni?

    Cukier czy miód, co lepsze w kuchni?

    Jeśli przywykliśmy do słodzenia herbaty, z pewnością niełatwo będzie zerwać z tym niekorzystnym przyzwyczajeniem. Lekarze i dietetycy ostrzegają, aby w miarę możliwości ograniczyć spożywanie „białej trucizny”. W trosce o swoje zdrowie nieraz decydujemy się zastąpić cukier miodem. Z pewnością miód jest znacznie cenniejszy od cukru, choćby dlatego, że działa … »
  • Alergie żywieniowe – jak je rozpoznań?

    Alergie żywieniowe – jak je rozpoznań?

    Alergie na niektóre produkty spożywcze to coraz częstszy problem, z którym trudno jest walczyć w szczególności rodzicom małych dzieci. Niestety, środowisko, w którym żyjemy, sprzyja tego typu dolegliwościom. Już w bardzo młodym wieku może się okazać, że dziecko jest uczulone na białko (jajek bądź też białko występujące w krowim … »
  • Skąd czerpać inspiracje do gotowania?

    Skąd czerpać inspiracje do gotowania?

    Wiele gospodyń boryka się z codziennym problemem – co ugotować na obiad. Poniżej podpowiadamy skąd można czerpać inspiracje. Jednym z podstawowych źródeł może być Internet – można tam znaleźć setki i tysiące przeróżnych przepisów. Nie bój się eksperymentować z nowymi smakami, wykorzystuj też sezonowe owoce i warzywa. Przechodząc koło … »