Kuchnia regionu Abruzji i Molise

Kuchnia włoska jest wypadkową smaków i produktów charakterystycznych dla poszczególnych regionów. W regionie Abruzji i Molise ze względu na odpowiednie ukształtowanie geograficzne – idealne do hodowli zwierząt, ale mniej przyjazne uprawie roślin, do głównych produktów spożywczych należą mięso jagnięce oraz sery. Zarówno jagnięcina jak i sery często są dostępne w wersji wędzonej – przez wieki był to jedyny sposób naturalnego zachowywania pokarmów. Część regionu styka się z morzem, tam oczywiście popularne są też owoce morza i różne gatunki ryb. Region Molise i Abruzji jest też znany z Peperocino, małych, o ciemnym kolorze, bardzo ostrych papryczek chili. Dawniej Molise i Abruzja były jednym regionem, dzisiaj się rozdzieliły, jednak kulinarnie nadal pozostają bardzo podobne. Słyną z oryginalnych dań, chociaż nie aż tak charakterystycznych dla Włoch. Stosunkowo mało tu makaronów i świeżych owoców. Tradycyjne potrwa są od wieków przygotowywane według dawnych receptur, a ich smak zadziwia podniebienia do dziś.

Comments are closed.

Styczeń 2019
P W Ś C P S N
« Lis    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
  • Sekrety dobrej restauracji

    Sekrety dobrej restauracji

    Jak to się dzieje, że jedna restauracja utrzymuje się przez wiele lat, a obok niej lokale zmieniają się co sezon? Na czym polega sekret najlepszych restauracji? Poza odrobiną szczęścia, która jest istotna przy każdym biznesie, jednym z kluczowych spraw jest cena. Nie chodzi o to, żeby w lokalu było … »
  • Sushi – jedzenie biedaków

    Sushi – jedzenie biedaków

  • Sekrety kuchni indyjskiej

    Sekrety kuchni indyjskiej

    Kuchnia indyjska w Polsce nie jest bardzo popularna. Jedynie w największych miastach można znaleźć restauracje, które podają typowe potrawy z Indii. Należy nad tym ubolewać, ponieważ jest to kuchnia mocno różniąca się od naszej i dzięki temu z pewnością moglibyśmy się wiele dowiedzieć. Ponadto, wiele z typowych hinduskich potraw … »