Kuchnia polska – jaka jest dzisiaj?

Jak dziś wygląda sprawa z Polską kuchnią? Oczywiście, mamy swoje narodowe potrawy, które przygotowujemy z okazji świąt, ale jak sytuacja wygląda na o dzień? Statystyczny Polak nie wyobraża sobie tygodnia bez schabowego na talerzu i wracając z wakacji All inclusive, gdzie do wyboru miał najlepsze świeże owoce morza z łzami w oczach wita się schabowym. Polska kuchnia jest tłusta i przede wszystkim – uboga. Króluje w niej kapust, grzyby i raczej tłuste mięso. Nie potrafimy doceniać warzyw i owoców, szczególnie tych świeżych, chociaż umiejętność robienia domowych przetworów zdaje się powoli zanikać. Z zup najpopularniejszy jest rosół, a warzywne kremy trącą dla większości jakąś nieuzasadniona nonszalancją. Panem wszelkich dodatków jest ziemniak, który ewentualnie od czasu do czasu może zostać zastąpiony kaszą, rzadziej ryżem – w tym przypadku musi to być ryż z torebki. Ten ostatni jednak zdecydowanie przegrywa, ponieważ przecież ciężko polać go tłustym sosem albo przynajmniej roztopionym masłem.

Comments are closed.

Kwiecień 2018
P W Ś C P S N
« Lut    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
  • Sushi – jedzenie biedaków

    Sushi – jedzenie biedaków

  • O Kuchni japońskiej

    O Kuchni japońskiej

    Kuchnia japońska to przede wszystkim masa dań opartych na rybach, ale i nie tylko, Kuchnia japońska nie ogranicza się bowiem wyłącznie do owoców morza i wodorostów, co wielu z nas zna z sushibarów. Popularne są dania na bazie soji, na przykład zupa miso, a także wiele dań z pszenicznego … »
  • Alergie żywieniowe – jak je rozpoznań?

    Alergie żywieniowe – jak je rozpoznań?

    Alergie na niektóre produkty spożywcze to coraz częstszy problem, z którym trudno jest walczyć w szczególności rodzicom małych dzieci. Niestety, środowisko, w którym żyjemy, sprzyja tego typu dolegliwościom. Już w bardzo młodym wieku może się okazać, że dziecko jest uczulone na białko (jajek bądź też białko występujące w krowim … »