Kuchnia polska – jaka jest dzisiaj?

Jak dziś wygląda sprawa z Polską kuchnią? Oczywiście, mamy swoje narodowe potrawy, które przygotowujemy z okazji świąt, ale jak sytuacja wygląda na o dzień? Statystyczny Polak nie wyobraża sobie tygodnia bez schabowego na talerzu i wracając z wakacji All inclusive, gdzie do wyboru miał najlepsze świeże owoce morza z łzami w oczach wita się schabowym. Polska kuchnia jest tłusta i przede wszystkim – uboga. Króluje w niej kapust, grzyby i raczej tłuste mięso. Nie potrafimy doceniać warzyw i owoców, szczególnie tych świeżych, chociaż umiejętność robienia domowych przetworów zdaje się powoli zanikać. Z zup najpopularniejszy jest rosół, a warzywne kremy trącą dla większości jakąś nieuzasadniona nonszalancją. Panem wszelkich dodatków jest ziemniak, który ewentualnie od czasu do czasu może zostać zastąpiony kaszą, rzadziej ryżem – w tym przypadku musi to być ryż z torebki. Ten ostatni jednak zdecydowanie przegrywa, ponieważ przecież ciężko polać go tłustym sosem albo przynajmniej roztopionym masłem.

Comments are closed.

Czerwiec 2018
P W Ś C P S N
« Maj    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
  • Przygotowanie do użytku siodełka rowerowego damskiego

    Przygotowanie do użytku siodełka rowerowego damskiego

    Każde siodełko rowerowe musi być odpowiednio przygotowane do użytku, aby mogło spełniać wszystkie przewidziane dla niego funkcje. W przeciwnym razie będzie ono sprawiało jakieś problemy, a nawet stanowiło zagrożenie dla osób wsiadających na rower. Dlatego wszystkie dobrej jakości siodełka rowerowe są zawsze skrupulatnie sprawdzane zanim trafią do sprzedaży. Również … »
  • Co charakteryzuje polskie dania

    Co charakteryzuje polskie dania

    Tradycyjna kuchnia polska różni się od siebie na przestrzeni różnych krain geograficznych. Posiada, jednak jeden wspólny mianownik- przyprawy. W tej części Europy dość intensywnie doprawa się nie tylko warzywa, ale także mięsa. Używa się między innymi kopru, selera, czosnku i pozostałych dodatków korzennych. Kuchnia polska posiada jak każda inna … »
  • Jak przygotować omlet po francusku?

    Jak przygotować omlet po francusku?

    Sekretem do przygotowania idealnego omleta francuskiego jest – obawiam się – wprawa, wprawa, i jeszcze raz w prawa. Przygotowania zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek. Następnie ubijamy białka na pianę z odrobiną soli, kiedy piana jest sztywna mieszamy ją bardzo delikatnie z żółtkami i odrobina mąki. Na rozgrzane, ale … »