Kuchnia polska – jaka jest dzisiaj?

Jak dziś wygląda sprawa z Polską kuchnią? Oczywiście, mamy swoje narodowe potrawy, które przygotowujemy z okazji świąt, ale jak sytuacja wygląda na o dzień? Statystyczny Polak nie wyobraża sobie tygodnia bez schabowego na talerzu i wracając z wakacji All inclusive, gdzie do wyboru miał najlepsze świeże owoce morza z łzami w oczach wita się schabowym. Polska kuchnia jest tłusta i przede wszystkim – uboga. Króluje w niej kapust, grzyby i raczej tłuste mięso. Nie potrafimy doceniać warzyw i owoców, szczególnie tych świeżych, chociaż umiejętność robienia domowych przetworów zdaje się powoli zanikać. Z zup najpopularniejszy jest rosół, a warzywne kremy trącą dla większości jakąś nieuzasadniona nonszalancją. Panem wszelkich dodatków jest ziemniak, który ewentualnie od czasu do czasu może zostać zastąpiony kaszą, rzadziej ryżem – w tym przypadku musi to być ryż z torebki. Ten ostatni jednak zdecydowanie przegrywa, ponieważ przecież ciężko polać go tłustym sosem albo przynajmniej roztopionym masłem.

Comments are closed.

Sierpień 2018
P W Ś C P S N
« Lip    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
  • O historii szampana

    O historii szampana

    Szampan to białe wino musujące produkowane we francuskiej Szampanii, stąd pochodzi jego nazwa i wino o nazwie szampan jest właśnie zarezerowane wyłącznie dla win pochodzących z tego regionu. Szampan powstaje dzięki dwutlenkowi węgla, który wytwarza się w winie w sposób całkowicie naturalny. Inne wina, które pordukowane sa w ten … »
  • Smażenie potraw – jak najlepiej to wykonać!

    Smażenie potraw – jak najlepiej to wykonać!

    Polacy gustują w smażonych potrawach. Polska kuchnia nieraz wymaga dodania sporej porcji oleju czy masła. Niestety, od dawna wiadomo, że potrawy smażone to zdecydowanie najmniej zdrowe dania. Dietetycy ostrzegają przed ociekającymi tłuszczem kotletami, jednak mało kto bierze sobie ich rady do serca. Nie chodzi tu nawet o samą kaloryczność … »
  • Jak przygotować omlet po francusku?

    Jak przygotować omlet po francusku?

    Sekretem do przygotowania idealnego omleta francuskiego jest – obawiam się – wprawa, wprawa, i jeszcze raz w prawa. Przygotowania zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek. Następnie ubijamy białka na pianę z odrobiną soli, kiedy piana jest sztywna mieszamy ją bardzo delikatnie z żółtkami i odrobina mąki. Na rozgrzane, ale … »