Kuchnia francuska

Kuchnię francuską zazwyczaj postrzegamy przez pryzmat pewnego obrzydzenia, które chwyta nas na myśl o jedzeniu żab i ślimaków. W rzeczywistości są to przysmaki, które należy spróbować, zanim wydamy o nich tak krzywdzącą opinię. Zresztą żabie udka nie odbiegają tak bardzo w smaku od piersi z kurczaka. Jednak kuchnia francuska to o wiele więcej. Słynie też z wyjątkowo delikatnego pieczywa oraz ekstrawaganckich, lekkich jak pianka deserów. W kuchni francuskiej są stosowane też jedne z najdroższych przypraw świata, jak szafran czy trufle. Typowymi wytworami kuchni francuskiej są bagietki oraz crossainty, które Francuzi zazwyczaj spożywają na śniadanie. Typowy obiad spożywa się między południem a godziną 14.00 i zazwyczaj składa się z kilku etapów: przystawek, dania głównego, później są sery, następnie deser i kawa. Jak łatwo zauważyć taki posiłek trwa raczej długo. Podobnie kolacja, którą spożywa się dość późno, ponieważ między 20.00 a 22.00. serwowane są dania na ciepło, nie może też zabraknąć wina.

Comments are closed.

Kwiecień 2018
P W Ś C P S N
« Lut    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
  • Essentiale forte do walki z chorobą

    Essentiale forte do walki z chorobą

    Każdy, kto kiedykolwiek przeszedł jakąś chorobę w swoim życiu, wie, że najważniejsze jest nastawienie psychiczne. Zdarza się, że dzięki dobrym myślom możemy zwalczyć wiele schorzeń. Podobnie ma się rzecz z chorobami wątroby, która jest najważniejszym organem wewnętrznym w ciele człowieka. »
  • Sekrety dobrej restauracji

    Sekrety dobrej restauracji

    Jak to się dzieje, że jedna restauracja utrzymuje się przez wiele lat, a obok niej lokale zmieniają się co sezon? Na czym polega sekret najlepszych restauracji? Poza odrobiną szczęścia, która jest istotna przy każdym biznesie, jednym z kluczowych spraw jest cena. Nie chodzi o to, żeby w lokalu było … »
  • Naleśniki znane i nieznane

    Naleśniki znane i nieznane

    Naleśnik to jedno z tych dań, które możemy przygotować na wiele różnych sposobów, którym nie ma końca. Nic dziwnego, sam naleśnik nie ma mocnego smaku, a jego charakter zależy właściwie jedynie od tego, co zdecydujemy się do niego dodać. Ciasto na naleśniki składa się mąki, jajka lub jajek, odrobiny … »