Kuchnia francuska

Kuchnię francuską zazwyczaj postrzegamy przez pryzmat pewnego obrzydzenia, które chwyta nas na myśl o jedzeniu żab i ślimaków. W rzeczywistości są to przysmaki, które należy spróbować, zanim wydamy o nich tak krzywdzącą opinię. Zresztą żabie udka nie odbiegają tak bardzo w smaku od piersi z kurczaka. Jednak kuchnia francuska to o wiele więcej. Słynie też z wyjątkowo delikatnego pieczywa oraz ekstrawaganckich, lekkich jak pianka deserów. W kuchni francuskiej są stosowane też jedne z najdroższych przypraw świata, jak szafran czy trufle. Typowymi wytworami kuchni francuskiej są bagietki oraz crossainty, które Francuzi zazwyczaj spożywają na śniadanie. Typowy obiad spożywa się między południem a godziną 14.00 i zazwyczaj składa się z kilku etapów: przystawek, dania głównego, później są sery, następnie deser i kawa. Jak łatwo zauważyć taki posiłek trwa raczej długo. Podobnie kolacja, którą spożywa się dość późno, ponieważ między 20.00 a 22.00. serwowane są dania na ciepło, nie może też zabraknąć wina.

Comments are closed.

Styczeń 2019
P W Ś C P S N
« Lis    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
  • O Kuchni włoskiej

    O Kuchni włoskiej

    Ta jedna z najbardziej lubianych kuchni na świecie opiera się przede wszystkim na dużej ilości warzyw oraz przypraw typu bazylia, oregano, rozmaryn czy pieprz. Włosi uwielbiają sery takie jak parmezan czy mozarela. Używają oliwy, pomidorow, czosnku oraz oliwek. Kuchnia włoska to wiele dań opartych na owocach morza, ale także … »
  • Kuchnia polska – jaka jest dzisiaj?

    Kuchnia polska – jaka jest dzisiaj?

    Jak dziś wygląda sprawa z Polską kuchnią? Oczywiście, mamy swoje narodowe potrawy, które przygotowujemy z okazji świąt, ale jak sytuacja wygląda na o dzień? Statystyczny Polak nie wyobraża sobie tygodnia bez schabowego na talerzu i wracając z wakacji All inclusive, gdzie do wyboru miał najlepsze świeże owoce morza z … »
  • Jak przygotować omlet po francusku?

    Jak przygotować omlet po francusku?

    Sekretem do przygotowania idealnego omleta francuskiego jest – obawiam się – wprawa, wprawa, i jeszcze raz w prawa. Przygotowania zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek. Następnie ubijamy białka na pianę z odrobiną soli, kiedy piana jest sztywna mieszamy ją bardzo delikatnie z żółtkami i odrobina mąki. Na rozgrzane, ale … »