Kuchnia azjatycka – smaczna i zdrowa

Kuchnia azjatycka jest smaczna, ale przede wszystkim bardzo zdrowa. Oparta na naturalnych produktach, zawiera dużo owoców, warzyw oraz chudego mięsa. Nie bez znaczenia pozostaje też sposób jedzenia – pałeczkami jemy wolniej niż europejskimi sztućcami, zjadamy więc mniej, ponieważ szybciej czujemy się syci. Kuchnia azjatycka w dużej mierze opiera się na ryżu, a do co do niego dodamy zależy właściwie już tylko od fantazji kucharza. Dzięki temu kuchnia chińska, japońska czy wietnamska łatwo może być zaadaptowana w każdym regionie. Nie wymaga – poza wyjątkami – jakiś szczególnych, nieosiągalnych produktów. Kuchnia ta jest też stosunkowo tania – jak już wspomniano w dużej mierze opiera się na ryżu, który drogi nie jest. Podany z pokrojonym na małe kawałki drobiem i świeżymi bądź duszonymi warzywami staje się smacznym i pożywnym daniem, które można przygotować bez zbędnych dodatków. Także łatwość przygotowania się liczy. Najprościej pokroić mięso na małe kawałki, przyprawić gotową mieszanką chińskich przypraw i podsmażyć na patelni, jeśli nie posiadamy Woka.

Comments are closed.

Listopad 2018
P W Ś C P S N
« Paź    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
  • Co charakteryzuje polskie dania

    Co charakteryzuje polskie dania

    Tradycyjna kuchnia polska różni się od siebie na przestrzeni różnych krain geograficznych. Posiada, jednak jeden wspólny mianownik- przyprawy. W tej części Europy dość intensywnie doprawa się nie tylko warzywa, ale także mięsa. Używa się między innymi kopru, selera, czosnku i pozostałych dodatków korzennych. Kuchnia polska posiada jak każda inna … »
  • Piękna kuchnia – płytki Tubądzin

    Piękna kuchnia – płytki Tubądzin

    Kuchnia to jedno z najczęściej użytkowanych pomieszczeń w mieszkaniu, dlatego wiele osób skupia się przede wszystkim na praktycznych kwestiach wystroju tego wnętrza. Warto jednak pamiętać, że powinno ono nie tylko zapewniać pełen komfort korzystania z poszczególnych elementów wyposażenia, ale również prezentować się estetycznie. Właśnie dlatego planując wystrój kuchni należy … »
  • Przyprawy: świeże czy w opakowaniu?

    Przyprawy: świeże czy w opakowaniu?

    Przyprawy są niezwykle istotne do gotowania. Obecnie w każdym supermarkecie można kupić doniczki ze świeżymi ziołami, jak bazylia, oregano, estragon, szałwia, mięta itp. Kiedy opłaca się je kupo, a kiedy lepiej postawić na paczkowane przyprawy? Świeże zioła są bardziej aromatyczne, ale te suszone mają silniejszy smak. Zwróćmy na to … »