Kalabria
Jedność polityczno-gospodarcza Włoch to sprawa dość świeża i większość mieszkańców Italii uważa się przede wszystkim za mieszkańców danego regionu, a dopiero później za Włochów. Jednym z ciekawych i pięknych regionów jest Kalabria – położona na południu kontynentu jest pełna kontrastów, a wysokie góry schodzą gwałtownie do brzegów morza. Do typowych produktów spożywczych należą tutaj owoce morza oraz ryby – przede wszystkim włócznik i tuńczyk. Ze względu na to, że region jest tak daleko wysunięty na południe, idealnie nadaje się do uprawy cytrusów, oliwek i bakłażanów. Nie brakuje tutaj także fig i migdałów, które zarazem z miodem wykorzystywane są do tworzenia charakterystycznych, bardzo słodkich i lepkich deserów. Ze względu na gorący klimat sjesta trwa tu bardzo długo i często właśnie w trakcie niej, w zaciszu jakiegoś cienistego ogrodu, spożywa się te wszystkie pyszności albo pozwala zmęczonemu tymi wszystkim pysznościami ciału na chwilę energetycznej drzemki. Później można już zwyczajem południowych Włochów bawić się do późnych godzin nocnych.