Jak przygotować omlet po francusku?

Sekretem do przygotowania idealnego omleta francuskiego jest – obawiam się – wprawa, wprawa, i jeszcze raz w prawa. Przygotowania zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek. Następnie ubijamy białka na pianę z odrobiną soli, kiedy piana jest sztywna mieszamy ją bardzo delikatnie z żółtkami i odrobina mąki. Na rozgrzane, ale nie zrumienione masło, wlewamy delikatnie powstały płyn jajeczny, ale cały czas uważamy, żeby rozłożył się on równomiernie na powierzchni. Kiedy spód już trochę się zetnie, delikatnie go podważamy i wlewamy nieścięty płyn z wierzchu pod spód, żeby się ściął. Czynność powtarzamy kilkukrotnie, tak długo jak będzie taka potrzeba. To jeszcze nie koniec. Kiedy zauważymy, że góra zaczyna się ścinać całość wkładamy na kilka chwil do mocno nagrzanego piekarnika, ale pamiętajmy, że patelnia musi mieć rączkę z mosiądzu albo odczepianą, inaczej rozgrzeje się ona za bardzo w piekarniku. Gdybyśmy odwrócili po prostu omlet na patelni, przestałby być tak puszysty. Wyciągamy, na wierzch wsypujemy dodatki i zginamy omlet na pół.

Comments are closed.

Sierpień 2018
P W Ś C P S N
« Lip    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
  • Co to są żylaki nóg i jak je leczyć?

    Co to są żylaki nóg i jak je leczyć?

    Żylaki kończyn dolnych są uciążliwą dolegliwością, która dotyczy coraz większej ilości osób. Ich powstawaniu sprzyja długotrwałe przebywanie w jednej pozycji – siedzącej lub stojącej – brak ruchu, palenie, a także nadwaga i otyłość. Na wystąpienie żylaków nóg szczególnie narażone są kobiety – płeć jest kolejnym czynnikiem ryzyka, a ponadto … »
  • Naczynie żaroodporne – sekret dobrze przygotowanego mięsa

    Naczynie żaroodporne – sekret dobrze przygotowanego mięsa

    Na wyposażeniu każdej kuchni powinno się znaleźć naczynie żaroodporne. Pozwala ono na przygotowanie nawet najdelikatniejszego mięsa sprawiając, że nigdy się nie przypali oraz pozostanie miękkie. Wystarczy, że kawałek mięsa umyjemy pod zimna odą i odetniemy wszystkie zbędne elementy. Możemy dolać troszkę oliwy, żeby było jeszcze smaczniejsze oraz posypać kawałek … »
  • Rybka w każdej postaci

    Rybka w każdej postaci

    Lato jest sezonem w którym ludzie zaczynają spożywać ryby. Najczęściej robią to podczas wakacji, gdy przebywają w kurortach nadmorskich, lub w okolicy jezior, rzek. W takich regionach można liczyć na świeżą rybkę w różnej postaci. Bardzo popularne są ryby smażone, jak również te z grilla. Z ryby można także … »