Jak przygotować obiad na kilka dni

Przygotowywanie obiadu dla kilkuosobowej rodziny jest męczące i zabiera czas, ponadto każdorazowo po przygotowywaniu posiłku trzeba po nim posprzątać. Dlatego można bardzo dużo czasu oszczędzić, jeżeli jeden obiad przygotujemy na kilka dni. Ale ponieważ nie chcemy jeść codziennie tego samego, musimy trochę wysilić naszą kreatywność. Najłatwiej będzie z zupami – większość z nich przygotowujemy na bazie rosołu, możemy więc jednego dnia na obiad czy na pierwsze danie przygotować rosół, z którego na drugi dzień zrobimy jakąś inną zupę. Możemy też podzielić przygotowany rosół i od razu zrobić dwie zupy – np. ogórkową i pomidorową. Kurczaka zaś i włoszczyznę, które pozostały po gotowaniu możemy wykorzystać do zrobienia sałatki warzywnej. W ten sposób nie tylko ułatwiamy sobie pracę, ale również unikamy wyrzucania jedzenia. Innym rozwiązaniem jest przygotowanie dużych porcji i później zamrażanie części z nich. Oczywiście, żeby stosować takie rozwiązanie musimy mieć dużą lodówkę z zamrażalnikiem.

Comments are closed.

Kwiecień 2018
P W Ś C P S N
« Lut    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
  • Skąd czerpać inspiracje do gotowania?

    Skąd czerpać inspiracje do gotowania?

    Wiele gospodyń boryka się z codziennym problemem – co ugotować na obiad. Poniżej podpowiadamy skąd można czerpać inspiracje. Jednym z podstawowych źródeł może być Internet – można tam znaleźć setki i tysiące przeróżnych przepisów. Nie bój się eksperymentować z nowymi smakami, wykorzystuj też sezonowe owoce i warzywa. Przechodząc koło … »
  • O Kuchni molekularnej

    O Kuchni molekularnej

    Ta niezwykła kuchnia, która dla wielu ma więcej wspólnego z chemią niż gotowaniem, to właśnie niesamowita Kuchnia molekularna. Na czym dokładnie ona polega? W Kuchni molekularnej korzysta się z wiedzy naukowej, po to, aby otrzymać jak najlepsze smaki, aby przenieść smaki jednych dań na drugie, w ten sposób w … »
  • Cukier czy miód,  co lepsze w kuchni?

    Cukier czy miód, co lepsze w kuchni?

    Jeśli przywykliśmy do słodzenia herbaty, z pewnością niełatwo będzie zerwać z tym niekorzystnym przyzwyczajeniem. Lekarze i dietetycy ostrzegają, aby w miarę możliwości ograniczyć spożywanie „białej trucizny”. W trosce o swoje zdrowie nieraz decydujemy się zastąpić cukier miodem. Z pewnością miód jest znacznie cenniejszy od cukru, choćby dlatego, że działa … »