Jajecznica na każdy gust

Jajecznica należy do tych dań, które można jeść na dziesiątki różnych sposobów. W zależności od dodatków, możemy ją jeść na wiele różnych sposobów – zwykła na maśle, bez niczego poza delikatnymi przyprawami, jak sól i pieprz. Ze świeżymi ziołami będzie jeszcze smaczniejsza. Możemy zjeść ją na podsmażanym boczku lub kiełbaskę, wtedy nie będziemy potrzebować używać dodatkowego tłuszczu. Wersji po grecku dodamy drobno pokrojoną fetę oraz pokrojonego w kosteczkę pomidora – najpierw należy go sparzyć, a następnie obrać ze skóry. W innej wersji dodajemy cząstki grejpfruta lub pomarańczy albo innego cytrusa – samo jajko ma dość neutralny smak, można je więc łączyć z najróżniejszymi produktami. Jeżeli obawiamy się o zbyt wysoki poziom cholesterolu możemy zrobić jajecznicę z samego białka, która również jest bardzo smaczna. Przygotowując jajecznicę najlepiej jest dodać do niej trochę mleka lub śmietanki, dzięki czemu konsystencja stanie się bardziej kremowa. Do jajecznicy pasuje każdy rodzaj świeżego pieczywa.

Comments are closed.

Kwiecień 2018
P W Ś C P S N
« Lut    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
  • O historii szampana

    O historii szampana

    Szampan to białe wino musujące produkowane we francuskiej Szampanii, stąd pochodzi jego nazwa i wino o nazwie szampan jest właśnie zarezerowane wyłącznie dla win pochodzących z tego regionu. Szampan powstaje dzięki dwutlenkowi węgla, który wytwarza się w winie w sposób całkowicie naturalny. Inne wina, które pordukowane sa w ten … »
  • O Foie gras

    O Foie gras

    Kto nie słyszał o Foie gras? Chyba nie ma takiej osoby, która by nie znała tego pysznego pasztetu, dumy Kuchni francuskiej. Foie gras to pasztet, który powstaje z gęsich wątrobek. Powstaje w dość niehumanitarny sposób, dlatego jego produkcja jest zakazana w większości krajów europejskich, w tym w Polsce. Foise … »
  • Grill na dziesiątki sposobów

    Grill na dziesiątki sposobów

    Wielu z nas wakacje kojarzą się przede wszystkim z grillowaniem gdzieś na terenie za miastem. Właściwie każde, mięso, ryba i wiele warzyw i owoców nadaje się do tego, by wrzucić je na ruszt. Nie trzeba więc ograniczać się do karkówki i kiełbasek. Najłatwiej zaszaleć przy robieniu szaszłyków, np. z … »