Emilia-Romana i Lacjum

Lacjum i Emilia-Romana to dwa regiony Rzymu, które mogą poszczycić się chyba najlepszymi restauracjami w całym kraju. Stolicą Lacjum jest metropolia Rzym, która może poszczycić się nie tylko typowymi włoskimi restauracjami, ale także różnego sortu lokalami z jedzeniem z całego świata. Podobno można tu też wypić najlepszą kawę na świecie. Charakterystyczne dla tego regionu jest też jagnięcina i cielęcina, ale multikulturalny charakter miasta sprawił, że można tu dostać niemal każdy produkt. Stolicą Emilii-Romanii jest zaś Bolonia, miasto średniowieczna i o bujnej historii. To stąd pochodzi parmezan i szynka parmeńska, kuchnia tutaj jest mocno tłusta, podstawowymi składnikami wielu dań są masło oraz śmietana, a także białe makarony i inne produkty mleczne. Charakterystyczne jest również wykorzystywanie dużej ilości mięsa, często wędzonego. Sztampowa i najlepiej znana na świecie potrawa z tego rejonu to spaghetti Alla bolognese, czyli mięso mielone z sosem pomidorowym. Tutejsze produkty to także mortadela i ocet balsamiczny.

Comments are closed.

Maj 2019
P W Ś C P S N
« Lis    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
  • Kim jest Jamie Olivier?

    Kim jest Jamie Olivier?

    Jamie Olivier to brytyjski kucharz oraz autor książek i programów kulinarnych. Urodził się w 1975 roku w Essex w Anglii. Sztuki kulinarnej uczył się między innymi we Francji. Jamie Olivier wyznaczył sobie za cel wykształcenie zdrowych nawyków żywieniowych i wprowadzenie ich do szkół. Jest on bowiem fanem kuchni ekologicznej … »
  • Pyszne tosty na każdy gust

    Pyszne tosty na każdy gust

    Tosty mogą być świetną przekąską albo same stanowić posiłek, np. kolację lub śniadanie. Żeby jest stworzyć potrzebujemy specjalnego, kwadratowego pieczywa tostowego – w sklepie można dostać wiele różnych rodzajów – pszenne, pełnoziarniste itd. Oprócz tego będzie potrzebny nam toster. Podstawowe składniki to ser – najlepiej taki, który dobrze się … »
  • Klasyczne posiłki nie muszą być nudne

    Klasyczne posiłki nie muszą być nudne

    Często gospodynie domowe mają kłopot z przygotowaniem jedzenia dlatego, że klasyczne przepisy po jakimś czasie po prostu już nie smakują. Istnieje, jednak sposób na dość proste oraz ogromnie efektywne przełamanie rutyny. Chodzi tutaj bezwzględnie o wykorzystanie odmiennych dodatków. W większości przypadków potrawy przyprawiamy tak jak zostaliśmy tego nauczeni, wykorzystujemy … »