Cukier czy miód, co lepsze w kuchni?

Jeśli przywykliśmy do słodzenia herbaty, z pewnością niełatwo będzie zerwać z tym niekorzystnym przyzwyczajeniem. Lekarze i dietetycy ostrzegają, aby w miarę możliwości ograniczyć spożywanie „białej trucizny”. W trosce o swoje zdrowie nieraz decydujemy się zastąpić cukier miodem. Z pewnością miód jest znacznie cenniejszy od cukru, choćby dlatego, że działa odtruwająco i bakteriobójczo. O cukrze wiemy, że bardzo niekorzystnie działa na nasze zęby. Szczególnie dzieci są narażone na próchnicę spowodowaną słodyczami, ponieważ nie są świadome tego, jak ważne jest mycie zębów po każdym posiłku, a w szczególności po zjedzeniu czekolady czy batonika. Spożywając miód nie musimy się obawiać, że wpłynie on negatywnie na stan naszych zębów.

Wręcz przeciwnie. Udowodniono, że wpływ miodu na postępującą próchnicę jest jak najbardziej pozytywny, a więc jedzenie miodu jest nawet wskazane, jeśli mamy problemy z zębami. Niezależnie od tego, jakiego rodzaju miód kupimy, będzie to zawsze lepszy wybór, niż zakup cukru. Na sklepowych półkach królują miody wielokwiatowe, lipowe, akacjowe, rzepakowe i gryczane. Spotkać można również miód spadziowy i wrzosowy. Każdy z nich będzie miał pozytywny wpływ na nasze zdrowie, dlatego nie warto zrażać się wysokimi cenami miodów. Pamiętajmy, że życie i zdrowie mamy tylko jedno i choćby dlatego nie należy  na nim oszczędzać. Słodząc herbatę miodem należy uwzględnić, że w wysokiej temperaturze miód traci swe cenne właściwości i nasz organizm nie skorzysta z jego licznych walorów.

Dlatego zaleca się słodzić miodem raczej przestygnięte napoje lub też spożywać go pod inną postacią, np. z kromką chleba razowego i białym serem. Warto wiedzieć, że w przeciwieństwie do cukru miód jest całkowicie przyswajalny. Nie odłoży nam się też w postaci tłuszczu, gdy nie zdążymy go spalić. Cukier natomiast to same puste kalorie. Tuczy, psuje zęby, podnosi poziom cholesterolu we krwi i sprawia, że stajemy się bardziej podatni na niebezpieczne choroby. Korzyści wynikające ze spożycia cukru są wręcz zerowe. Dlatego nie wahajmy się zmienić przyzwyczajenia i zastąpić cukier miodem. Z pewnością wyjdzie nam to na zdrowie.

Comments are closed.

Czerwiec 2018
P W Ś C P S N
« Maj    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
  • O historii szampana

    O historii szampana

    Szampan to białe wino musujące produkowane we francuskiej Szampanii, stąd pochodzi jego nazwa i wino o nazwie szampan jest właśnie zarezerowane wyłącznie dla win pochodzących z tego regionu. Szampan powstaje dzięki dwutlenkowi węgla, który wytwarza się w winie w sposób całkowicie naturalny. Inne wina, które pordukowane sa w ten … »
  • Klasyczne posiłki nie muszą być nudne

    Klasyczne posiłki nie muszą być nudne

    Często gospodynie domowe mają kłopot z przygotowaniem jedzenia dlatego, że klasyczne przepisy po jakimś czasie po prostu już nie smakują. Istnieje, jednak sposób na dość proste oraz ogromnie efektywne przełamanie rutyny. Chodzi tutaj bezwzględnie o wykorzystanie odmiennych dodatków. W większości przypadków potrawy przyprawiamy tak jak zostaliśmy tego nauczeni, wykorzystujemy … »
  • O Kuchni włoskiej

    O Kuchni włoskiej

    Ta jedna z najbardziej lubianych kuchni na świecie opiera się przede wszystkim na dużej ilości warzyw oraz przypraw typu bazylia, oregano, rozmaryn czy pieprz. Włosi uwielbiają sery takie jak parmezan czy mozarela. Używają oliwy, pomidorow, czosnku oraz oliwek. Kuchnia włoska to wiele dań opartych na owocach morza, ale także … »