Co charakteryzuje polskie dania

25

Tradycyjna kuchnia polska różni się od siebie na przestrzeni różnych krain geograficznych. Posiada, jednak jeden wspólny mianownik- przyprawy. W tej części Europy dość intensywnie doprawa się nie tylko warzywa, ale także mięsa. Używa się między innymi kopru, selera, czosnku i pozostałych dodatków korzennych. Kuchnia polska posiada jak każda inna również swoje wady. Największą z nich okazuje się być tłuszcz. Polacy wręcz kochają golonki, tłuste szynki oraz kaloryczne zupy. Charakter naszego jedzenia oddają również mięsa czerwone i dziczyzna. nasze lasy są pełne zajęcy, dzików oraz jeleni. Nie można polemizować ze stwierdzeniem, że jedzenie polskie jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Nie stosujemy niespotykanych dodatków oraz marynat. Bazujemy jedynie na prostych smakach. Przede wszystkim z tego powodu nasze przepisy wykorzystywane są w wielu innych krajach. Jako nieliczni mamy również słabość do kiszonych przetworów. Niektórzy uważają je za okropne i zepsute, jednak tak naprawdę dodają one wyrafinowania nawet najprostszym przepisom. Niestety obserwuje się zanik klasycznej kuchni polskiej spowodowany zalewem pożywienia typu Fast food. Nasi rodacy nie widzą, że to co najsmaczniejsze mają w domach a nie w tanich barach oraz śmierdzących restauracjach oferujących stare mięsa oraz bardzo tuczące frytki.

 

 

 


Comments are closed.

Maj 2019
P W Ś C P S N
« Lis    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
  • Grill w kuchni

    Grill w kuchni

    Ciekawą i zaskakującą propozycją na niedzielny obiad w zimie może być potrawa z grilla. Oczywiście jest to możliwe, gdy w naszym wyposażeniu znajduje się grill elektryczny. To dzięki niemu można przyrządzić smaczne mięsa, jak również warzywa. Grill to dobra alternatywa dla osób, które nie lubią potraw z tłuszczu. Grillowanie … »
  • Jak przygotować omlet po francusku?

    Jak przygotować omlet po francusku?

    Sekretem do przygotowania idealnego omleta francuskiego jest – obawiam się – wprawa, wprawa, i jeszcze raz w prawa. Przygotowania zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek. Następnie ubijamy białka na pianę z odrobiną soli, kiedy piana jest sztywna mieszamy ją bardzo delikatnie z żółtkami i odrobina mąki. Na rozgrzane, ale … »
  • Jakie przyprawy są najciekawsze

    Jakie przyprawy są najciekawsze

    Jedzenie to jedna z najważniejszych potrzeb człowieka. Powinno się, mimo wszystko mieć na uwadze to, że jedzenie to także wrażenia smakowe. Jak więc ubarwić sobie zwyczajne obiady? Przydadzą się do tego będą oczywiście przyprawy. W naszej kulturze przyprawy to między innymi wszystkie natki i zioła. Są dość delikatne, ale … »