Alergie żywieniowe – jak je rozpoznań?

Fast foodAlergie na niektóre produkty spożywcze to coraz częstszy problem, z którym trudno jest walczyć w szczególności rodzicom małych dzieci. Niestety, środowisko, w którym żyjemy, sprzyja tego typu dolegliwościom. Już w bardzo młodym wieku może się okazać, że dziecko jest uczulone na białko (jajek bądź też białko występujące w krowim mleku), orzechy, miód, produkty glutenowe, owoce morza i ryby a nawet owoce i warzywa (najczęściej odnotowuje się przypadki uczuleń na truskawki i kiwi, w przypadku warzyw alergię może wywołać pomidor lub seler). Może się też okazać, że uwielbiane przez nasze pociechy słodycze nie są tolerowane przez ich organizm. Objawy alergii pokarmowej bywają różne. Warto zwrócić uwagę na stolec dziecka. Biegunka lub krew w kale to bardzo niepokojące objawy, których w żadnym wypadku nie wolno zlekceważyć. Mogą wystąpić także zmiany skórne, najczęściej widoczne na policzkach. Jednym z najgroźniejszych objawów jest niewątpliwie obrzęk krtani, który w większości przypadków wskazuje na alergie na skorupiaki lub ryby czy też orzechy. Na szczęście nie należy się martwić na zapas: tego typu schorzenia często pojawiają się u bardzo małych dzieci, ale w 80% przypadków znikają wraz z osiągnięciem trzeciego roku życia. Niestety, nie oznacza to, że jako dorośli nie jesteśmy narażeni na alergię żywieniową.

Osoby uczulone na pyłki mają większe tendencje do zachorowania niż osoby, u których nie zauważono żadnych innych alergii. Najważniejsze jest wykrycie substancji, która nam szkodzi, a następnie unikanie jej. Niestety nie ma innego wyjścia, niż całkowite wyeliminowanie danego produktu z naszego codziennego jadłospisu. Osoby uczulone na gluten, czyli białko zawarte w zbożach, mają szczególnie ciężkie życie, gdyż muszą unikać nie tylko wszelkiego rodzaju pieczywa czy naleśników, ale także pamiętać o tym, że wiele innych produktów spożywczych może zawierać gluten.

Mąka pszenna to nie tylko główny składnik pieczywa, ale także produkt wchodzący w skład sosów czy też wędlin. Na szczęście nietrudno dziś kupić produkty bezglutenowe, wytwarzane specjalnie z myślą o osobach uczulonych. Nietrudno się jednak domyśleć, że cena makaronu nie zawierającego gluten znacznie przewyższy cenę zwykłego makaronu, dlatego dieta alergika nieraz bywa bardzo kosztowna.

Comments are closed.

Październik 2018
P W Ś C P S N
« Lip    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
  • O co chodzi z tymi muffinkami

    O co chodzi z tymi muffinkami

    Muffiny to rodzaj babeczek, które szturmem zdobywają lokalne rynki. Proste w przygotowaniu mogą pojawić się w każdym smaku i kolorze. Ich ważną częścią jest także odpowiednia dekoracja – najlepiej wykonana w żywym, jaskrawym kolorze. Ich wykonanie jest niezwykle proste, ponieważ należy zazwyczaj po prostu dokładnie trzymać się przepisu i … »
  • Naczynie żaroodporne – sekret dobrze przygotowanego mięsa

    Naczynie żaroodporne – sekret dobrze przygotowanego mięsa

    Na wyposażeniu każdej kuchni powinno się znaleźć naczynie żaroodporne. Pozwala ono na przygotowanie nawet najdelikatniejszego mięsa sprawiając, że nigdy się nie przypali oraz pozostanie miękkie. Wystarczy, że kawałek mięsa umyjemy pod zimna odą i odetniemy wszystkie zbędne elementy. Możemy dolać troszkę oliwy, żeby było jeszcze smaczniejsze oraz posypać kawałek … »
  • Przygotowanie do użytku siodełka rowerowego damskiego

    Przygotowanie do użytku siodełka rowerowego damskiego

    Każde siodełko rowerowe musi być odpowiednio przygotowane do użytku, aby mogło spełniać wszystkie przewidziane dla niego funkcje. W przeciwnym razie będzie ono sprawiało jakieś problemy, a nawet stanowiło zagrożenie dla osób wsiadających na rower. Dlatego wszystkie dobrej jakości siodełka rowerowe są zawsze skrupulatnie sprawdzane zanim trafią do sprzedaży. Również … »