Alergie żywieniowe – jak je rozpoznań?

Fast foodAlergie na niektóre produkty spożywcze to coraz częstszy problem, z którym trudno jest walczyć w szczególności rodzicom małych dzieci. Niestety, środowisko, w którym żyjemy, sprzyja tego typu dolegliwościom. Już w bardzo młodym wieku może się okazać, że dziecko jest uczulone na białko (jajek bądź też białko występujące w krowim mleku), orzechy, miód, produkty glutenowe, owoce morza i ryby a nawet owoce i warzywa (najczęściej odnotowuje się przypadki uczuleń na truskawki i kiwi, w przypadku warzyw alergię może wywołać pomidor lub seler). Może się też okazać, że uwielbiane przez nasze pociechy słodycze nie są tolerowane przez ich organizm. Objawy alergii pokarmowej bywają różne. Warto zwrócić uwagę na stolec dziecka. Biegunka lub krew w kale to bardzo niepokojące objawy, których w żadnym wypadku nie wolno zlekceważyć. Mogą wystąpić także zmiany skórne, najczęściej widoczne na policzkach. Jednym z najgroźniejszych objawów jest niewątpliwie obrzęk krtani, który w większości przypadków wskazuje na alergie na skorupiaki lub ryby czy też orzechy. Na szczęście nie należy się martwić na zapas: tego typu schorzenia często pojawiają się u bardzo małych dzieci, ale w 80% przypadków znikają wraz z osiągnięciem trzeciego roku życia. Niestety, nie oznacza to, że jako dorośli nie jesteśmy narażeni na alergię żywieniową.

Osoby uczulone na pyłki mają większe tendencje do zachorowania niż osoby, u których nie zauważono żadnych innych alergii. Najważniejsze jest wykrycie substancji, która nam szkodzi, a następnie unikanie jej. Niestety nie ma innego wyjścia, niż całkowite wyeliminowanie danego produktu z naszego codziennego jadłospisu. Osoby uczulone na gluten, czyli białko zawarte w zbożach, mają szczególnie ciężkie życie, gdyż muszą unikać nie tylko wszelkiego rodzaju pieczywa czy naleśników, ale także pamiętać o tym, że wiele innych produktów spożywczych może zawierać gluten.

Mąka pszenna to nie tylko główny składnik pieczywa, ale także produkt wchodzący w skład sosów czy też wędlin. Na szczęście nietrudno dziś kupić produkty bezglutenowe, wytwarzane specjalnie z myślą o osobach uczulonych. Nietrudno się jednak domyśleć, że cena makaronu nie zawierającego gluten znacznie przewyższy cenę zwykłego makaronu, dlatego dieta alergika nieraz bywa bardzo kosztowna.

Comments are closed.

Kwiecień 2018
P W Ś C P S N
« Lut    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
  • Emilia-Romana i Lacjum

    Emilia-Romana i Lacjum

    Lacjum i Emilia-Romana to dwa regiony Rzymu, które mogą poszczycić się chyba najlepszymi restauracjami w całym kraju. Stolicą Lacjum jest metropolia Rzym, która może poszczycić się nie tylko typowymi włoskimi restauracjami, ale także różnego sortu lokalami z jedzeniem z całego świata. Podobno można tu też wypić najlepszą kawę na … »
  • Essentiale forte do walki z chorobą

    Essentiale forte do walki z chorobą

    Każdy, kto kiedykolwiek przeszedł jakąś chorobę w swoim życiu, wie, że najważniejsze jest nastawienie psychiczne. Zdarza się, że dzięki dobrym myślom możemy zwalczyć wiele schorzeń. Podobnie ma się rzecz z chorobami wątroby, która jest najważniejszym organem wewnętrznym w ciele człowieka. »
  • Objawy ostrego brzucha

    Objawy ostrego brzucha

    Bardzo często na szpitalne oddziały ratunkowe trafiają osoby z objawami ostrego brzucha. Takim osobom najczęściej wykonywane są szczegółowe badania, a w razie potrzeby są u nich od razu wykonywane jakiegoś rodzaju interwencje chirurgiczne. Dzieje się tak dlatego, że skarzą się one na silne bóle brzucha i zwracają uwagę na … »