Alergie żywieniowe – jak je rozpoznań?

Fast foodAlergie na niektóre produkty spożywcze to coraz częstszy problem, z którym trudno jest walczyć w szczególności rodzicom małych dzieci. Niestety, środowisko, w którym żyjemy, sprzyja tego typu dolegliwościom. Już w bardzo młodym wieku może się okazać, że dziecko jest uczulone na białko (jajek bądź też białko występujące w krowim mleku), orzechy, miód, produkty glutenowe, owoce morza i ryby a nawet owoce i warzywa (najczęściej odnotowuje się przypadki uczuleń na truskawki i kiwi, w przypadku warzyw alergię może wywołać pomidor lub seler). Może się też okazać, że uwielbiane przez nasze pociechy słodycze nie są tolerowane przez ich organizm. Objawy alergii pokarmowej bywają różne. Warto zwrócić uwagę na stolec dziecka. Biegunka lub krew w kale to bardzo niepokojące objawy, których w żadnym wypadku nie wolno zlekceważyć. Mogą wystąpić także zmiany skórne, najczęściej widoczne na policzkach. Jednym z najgroźniejszych objawów jest niewątpliwie obrzęk krtani, który w większości przypadków wskazuje na alergie na skorupiaki lub ryby czy też orzechy. Na szczęście nie należy się martwić na zapas: tego typu schorzenia często pojawiają się u bardzo małych dzieci, ale w 80% przypadków znikają wraz z osiągnięciem trzeciego roku życia. Niestety, nie oznacza to, że jako dorośli nie jesteśmy narażeni na alergię żywieniową.

Osoby uczulone na pyłki mają większe tendencje do zachorowania niż osoby, u których nie zauważono żadnych innych alergii. Najważniejsze jest wykrycie substancji, która nam szkodzi, a następnie unikanie jej. Niestety nie ma innego wyjścia, niż całkowite wyeliminowanie danego produktu z naszego codziennego jadłospisu. Osoby uczulone na gluten, czyli białko zawarte w zbożach, mają szczególnie ciężkie życie, gdyż muszą unikać nie tylko wszelkiego rodzaju pieczywa czy naleśników, ale także pamiętać o tym, że wiele innych produktów spożywczych może zawierać gluten.

Mąka pszenna to nie tylko główny składnik pieczywa, ale także produkt wchodzący w skład sosów czy też wędlin. Na szczęście nietrudno dziś kupić produkty bezglutenowe, wytwarzane specjalnie z myślą o osobach uczulonych. Nietrudno się jednak domyśleć, że cena makaronu nie zawierającego gluten znacznie przewyższy cenę zwykłego makaronu, dlatego dieta alergika nieraz bywa bardzo kosztowna.

Comments are closed.

Grudzień 2017
P W Ś C P S N
« Sie    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Pyszne tosty na każdy gust

    Pyszne tosty na każdy gust

    Tosty mogą być świetną przekąską albo same stanowić posiłek, np. kolację lub śniadanie. Żeby jest stworzyć potrzebujemy specjalnego, kwadratowego pieczywa tostowego – w sklepie można dostać wiele różnych rodzajów – pszenne, pełnoziarniste itd. Oprócz tego będzie potrzebny nam toster. Podstawowe składniki to ser – najlepiej taki, który dobrze się … »
  • Idealna kanapka

    Idealna kanapka

    Kanapka czy odpowiednio przyrządzona bułka to najbardziej typowe jedzenie, które codziennie spożywamy na kolację lub śniadania albo jedno i drugie. Czasem jednak albo z braku czasu albo z lenistwa nie przykładamy się zbytnio do jej sporządzenia. A powinniśmy to robić, nie tylko dlatego, że w ten sposób poczujemy dużą … »
  • O kuchni prowansalskiej

    O kuchni prowansalskiej

    Kuchnia z terenów francukiej Prowansji to rejony, skąd pochodzi zupa rybna o nazwie bouillbaisse. W kuchni tej używa się dużo pieprzu, czosnku, oliwy, kopru, bakłażanów oraz pomidorów. Słynie ona także z gulaszu warzywnego o nazwie ratatouille. Prowansja to miejsca, gdzie rośnie całe mnóstwo przeróżnych ziół. Najpopularniejsze to oczywiście lawenda, … »