Alergie żywieniowe – jak je rozpoznań?

Fast foodAlergie na niektóre produkty spożywcze to coraz częstszy problem, z którym trudno jest walczyć w szczególności rodzicom małych dzieci. Niestety, środowisko, w którym żyjemy, sprzyja tego typu dolegliwościom. Już w bardzo młodym wieku może się okazać, że dziecko jest uczulone na białko (jajek bądź też białko występujące w krowim mleku), orzechy, miód, produkty glutenowe, owoce morza i ryby a nawet owoce i warzywa (najczęściej odnotowuje się przypadki uczuleń na truskawki i kiwi, w przypadku warzyw alergię może wywołać pomidor lub seler). Może się też okazać, że uwielbiane przez nasze pociechy słodycze nie są tolerowane przez ich organizm. Objawy alergii pokarmowej bywają różne. Warto zwrócić uwagę na stolec dziecka. Biegunka lub krew w kale to bardzo niepokojące objawy, których w żadnym wypadku nie wolno zlekceważyć. Mogą wystąpić także zmiany skórne, najczęściej widoczne na policzkach. Jednym z najgroźniejszych objawów jest niewątpliwie obrzęk krtani, który w większości przypadków wskazuje na alergie na skorupiaki lub ryby czy też orzechy. Na szczęście nie należy się martwić na zapas: tego typu schorzenia często pojawiają się u bardzo małych dzieci, ale w 80% przypadków znikają wraz z osiągnięciem trzeciego roku życia. Niestety, nie oznacza to, że jako dorośli nie jesteśmy narażeni na alergię żywieniową.

Osoby uczulone na pyłki mają większe tendencje do zachorowania niż osoby, u których nie zauważono żadnych innych alergii. Najważniejsze jest wykrycie substancji, która nam szkodzi, a następnie unikanie jej. Niestety nie ma innego wyjścia, niż całkowite wyeliminowanie danego produktu z naszego codziennego jadłospisu. Osoby uczulone na gluten, czyli białko zawarte w zbożach, mają szczególnie ciężkie życie, gdyż muszą unikać nie tylko wszelkiego rodzaju pieczywa czy naleśników, ale także pamiętać o tym, że wiele innych produktów spożywczych może zawierać gluten.

Mąka pszenna to nie tylko główny składnik pieczywa, ale także produkt wchodzący w skład sosów czy też wędlin. Na szczęście nietrudno dziś kupić produkty bezglutenowe, wytwarzane specjalnie z myślą o osobach uczulonych. Nietrudno się jednak domyśleć, że cena makaronu nie zawierającego gluten znacznie przewyższy cenę zwykłego makaronu, dlatego dieta alergika nieraz bywa bardzo kosztowna.

Comments are closed.

Styczeń 2019
P W Ś C P S N
« Lis    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
  • Dobrze przyswajalny magnez

    Dobrze przyswajalny magnez

    Wiele osób zainteresowanych jest przyjmowaniem magnezu. Większości z nich wystarcza przyjmowanie zwykłego magnezu, który reguluje pracę ludzkiego organizmu, a zwłaszcza pracę układu nerwowego i mięśniowego. Jednak można spotkać także takie osoby, którym nie wystarcza stosowanie zwykłego magnezu. Dotyczy to zarówno takich osób, które bardzo intensywnie pracują, jak i takich, … »
  • Essentiale forte do walki z chorobą

    Essentiale forte do walki z chorobą

    Każdy, kto kiedykolwiek przeszedł jakąś chorobę w swoim życiu, wie, że najważniejsze jest nastawienie psychiczne. Zdarza się, że dzięki dobrym myślom możemy zwalczyć wiele schorzeń. Podobnie ma się rzecz z chorobami wątroby, która jest najważniejszym organem wewnętrznym w ciele człowieka. »
  • Jak przygotować obiad na kilka dni

    Jak przygotować obiad na kilka dni

    Przygotowywanie obiadu dla kilkuosobowej rodziny jest męczące i zabiera czas, ponadto każdorazowo po przygotowywaniu posiłku trzeba po nim posprzątać. Dlatego można bardzo dużo czasu oszczędzić, jeżeli jeden obiad przygotujemy na kilka dni. Ale ponieważ nie chcemy jeść codziennie tego samego, musimy trochę wysilić naszą kreatywność. Najłatwiej będzie z zupami … »